EURO 2020: Surprize placute si dezamagiri in Elvetia vs Spania

Primul sfert de finala de la EURO 2020 s-a desfasurat la Sankt Petersburg, intre Elvetia si Spania, Ovidiu Hategan fiind arbitru de rezerva. Elvetianul Zakaria marca al zecelea autogol al acestui turneu final. Se intampla in minutul 8. Elvetia egala in minutul 68 prin Shaqiri, ramanand in inferioritate numerica 9 minute mai tarziu. Desi au dominat copios in extra-time, ibericii nu au reusit sa inscrie. Pentru elvetieni a inceput excelent loteria loviturilor de departajare, spaniolul Busquets nimerind bara, Gavranovic transformand. Elvetia a trait insa apoi momente de cosmar, ratand urmatoarele trei lovituri de departajare. In schimb, ibericii au ratat doar una. Astfel, Elvetia a trait pentru a doua oara la rand emotia loviturilor de departajare, dupa meciul din optimi cu Franta de pe National Arena. De data aceasta insa, visul nationalei antrenate de Vladimir Petkovic s-a oprit aci.

Zece suturi pe poarta a expediat Spania, fata de doar doua ale elvetienilor. Dintre cele 10 suturi pe poarta, in extra-time Spania a expediat 8. In schimb, Elvetia nu a expediat niciunul. Elvetia a fost tinuta in viata de goalkeeperul Sommer, care a avut 9 interventii, majoritatea decisive. Spaniolii au executat 13 cornere, iar elvetienii 9. Din tabara ibericilor a primit cartonas galben Laporte, iar de la elvetieni au fost “ingalbeniti” Widmer si Gavranovic. Cartonasul rosu il primea Freuler. In semifinale vom avea un derby intre Spania si Italia, meci pentru care avem cateva pronosticuri intr-o sectiune dedicata turneului final.

Statistici Elvetia vs Spania sferturi EURO 2020 - Cifre jucatori

Vladimir Petkovic trimitea in teren o formula 4-2-3-1, in timp ce Luis Enrique prefera una ofensiva, tip 4-3-3. Ambele echipe reuseau 7 driblinguri, doar ca Elvetia incerca sa dribleze de 17 ori, iar Spania de 31 ori. Dani Carvajal si Gerard Moreno trageau de 6 ori la poarta, al doilea reusind sa expedieze 3 suturi pe poarta. Din tabara ibericilor Oyarzabal mai expedia doua suturi pe poarta. 

Spania a completat 941 pase, mai mult decat triplul adversarei, care a completat doar 302. Alba, Laporte si Pau Torres au completat fiecare peste 100 pase. Pau Torres a avut 145 pase, Laporte 131 pase, iar Alba 116. Dintre spaniolii care au fost pe teren cel putin 45 minute, doar Ferran Torres, Sarabia si Gerard Moreno aveau un procentaj de reusita al paselor sub 90%. De cealalta parte, Akanji era singurul elvetian cu procentaj ceva mai mare de 90%. Spania statea bine si la cap, castigand 28 dueluri aeriene, iar Elvetia doar 16. Ibericii pierdeau de 11 ori balonul in propria jumatate, iar elvetienii in 27 randuri.