EURO 2020: Momente tragice, rezultate surpriza si recorduri doborate in prima etapa a grupelor

Iata ca s-au dus deja 12 meciuri de la acest Campionat European mult asteptat. Putem spune deja ca am avut aproape de toate, de la goluri spectaculoase pana la momente tragice. Din fericire, acel moment cu danezul Eriksen s-a terminat cu bine. Mai jos vom puncta momentele care ne-au atras atentia in prima etapa a grupelor. Putem spune ca este o editie atipica, desfasurarea evenimentelor fiind, de asemenea, atipica. 

Cifre prima etapa grupe 2020 - Recordul de autogoluri la un Campionat European sta sa cada

Aceasta editie a Campionatului European a inceput cu un… autogol. Este prima editie cand se intampla asa ceva. Nefericitul a fost turcul Merih Demiral. Pana la finalul primei etape s-au mai contabilizat doua autogoluri. Este vorba despre cel al portarului polonez Szczesny si cel al neamtului Hummels. A mai fost un autogol destul de clar in meciul Ungariei cu Portugalia, care nu a fost insa contabilizat de UEFA.

De mentionat ca Szczesny devine primul goalkeeper din istoria Campionatelor Europene care marcheaza in propria-i poarta. In toate editiile Campionatelor Europene s-au marcat 12 autogoluri. Cele mai multe au avut loc la EURO 2016, cand 3 ghinionisti au marcat in proprie poarta. Acum recordul a fost deja egalat. Franta si Olanda au beneficiat de cele mai multe autogoluri in istoria Campionatului European, 3 la numar.

Cifre prima etapa grupe 2020 - Avem deja castigatorii Campionatului European

Dupa cum titra un faimos ziar spaniol pe prima pagina, campionii acestui turneu final sunt medicii, care i-au salvat viata danezului Christian Eriksen. Probabil stiti cu totii ce s-a intamplat in minutul 43 al meciului dinte Danemarca si Finlanda. Medicii au intrat la cateva secunde pe teren dupa acest nefericit eveniment, iar aici un rol important il are arbitrul Anthony Taylor, care a permis acest lucru.

De asemenea, capitanul danez, Simon Kjaer, trebuie mentionat, acesta acordand primul ajutor pana la sosirea medicilor, care au fost nevoiti sa traverseze tot terenul. Fara aportul celor doi, poate ca Eriksen nu mai era printre noi acum. Aproximativ 20 minute a durat pana ca medicii sa-l readuca la viata, practic, pe Eriksen, timp in care am trait clipe de cosmar atat noi, cat mai ales familia danezului.

Cifre prima etapa grupe 2020 - Gol de la mijlocul terenului marcat de un ceh

Sa revenim insa la lucruri mai placute si sa punctam golul fenomenal marcat de cehul Patrik Schick. Acesta a marcat golul al doilea in fata scotienilor de la aproximativ 50 metri. Sigur, aici este si vina portarului scotian, care era mult iesit din poarta, insa asta nu-i ia din merite cehului Schick. A fost de departe, daca ne permiteti jocul de cuvinte, golul marcat de la cea mai mare distanta din istoria Campionatului European. Asta cel putin din 1980, de cand se efectueaza masuratorile.

Cifre prima etapa grupe 2020 - Trei surprize in primele meciuri de la acest turneu final

Prima surpriza a acestui Campionat European este mai mult decat explicabila. Asta deoarece a venit in urma tragicului eveniment suferit de danezul Eriksen. Sa nu-i luam insa din merite lui Pohjanpalo, care marca la singurul sut pe poarta al finlandezilor. De asemenea, tot la primul sut pe poarta marca si Macedonia, cealalta debutanta la un Campionat European. Iata, asadar, ca ambele debutante au inscris la primul lor sut pe poarta. Spre deosebire de Finlanda insa, Macedonia a pierdut.

Celelalte doua surprize s-au petrecut in grupa D. Aici Slovacia a invins Polonia cu 2-1, pe Krestovsky Stadium, din Sankt Petersburg, De mentionat ca arbitrul acelei partide a fost Ovidiu Hategan, care acorda primul si, pana acum singurul cartonas rosu al turneului. Celalalt meci se disputa pe La Cartuja, in Sevilla, intre Spania si Suedia. Ibericii dominau copios, insa nu puteau sa inscrie, meciul incheindu-se cu scorul de 0-0. Pe site avem o sectiune speciala unde se pot gasi analizele tuturor meciurilor. Prin asta incercam sa descoperim anumite surprize sau sa va facem sa evitati anumite ponturi care, la prima vedere, par sigure.

Cifre prima etapa grupe 2020 - Cristiano Ronaldo scrie istorie

Foarte multe evenimente s-au petrecut in prima etapa a acestui turneu final. Poate cel mai important dintre ele, din punct de vedere fotbalistic, l-a reprezentat cele doua goluri ale lui Cristiano Ronaldo din meciul Portugaliei cu Ungaria. Acestea au facut ca portughezul sa devina cel mai bun marcator din istoria Campionatului European. Lusitanul a inscris 11 goluri, depasindu-l, astfel, pe Michel Platini.

De asemenea, Cristiano Ronaldo se afla la al cincilea Campionat European din istorie si la al zecelea turneu final in care a marcat, un adevarat record. Aici am inclus Campionate Europene, Cupe Mondiale si jocuri din UEFA Nations League.

Cifre prima etapa grupe 2020 - Peste 200 000 spectatori in cele 12 meciuri

O veste care ne bucura, in contextul actual, este ca peste 200 000 spectatori au putut viziona din tribune meciurile echipelor lor favorite. Mai exact, 207 098 spectatori. Cea mai mare cifra s-a inregistrat in Ungaria vs Portugalia: 55 662 spectatori. Asta in conditiile in care stadionul din Budapesta are 67 215 locuri. Amintim, Pusakas Arena este singurul stadion care in faza grupelor a permis ocuparea lui in proportie de 100%. Cea mai scazuta audienta s-a inregistrat la Tara Galilor vs Elvetia, numarul de spectatori fiind 8 782.

Cifre prima etapa grupe 2020 - Alte statistici

Dupa prima etapa a grupelor avem 3 jucatori care au marcat doua goluri. Este vorba de belgianul Romelu Lukaku, cehul Patrik Schick si portughezul Cristiano Ronaldo. Un alt portughez, Rafa Silva, este singurul care a reusit doua pase de gol. 

Anglia vs Croatia a fost meciul in care s-au aratat cele mai multe cartonase galbene: 4 la numar. La polul opus, partidele dintre Belgia si Rusia, respectiv Scotia si Cehia, nu au generat nici macar un cartonas galben. 

Elvetia este echipa care a executat cele mai multe cornere: 12 la numar. O urmeaza Danemarca (9 cornere) si Italia (8 cornere). La polul opus se afla Ungaria, Macedonia si Finlanda, care nu au avut nici macar un corner.