EURO 2020: Calculele hartiei au fost respectate in sferturile de finala

Mai avem doar 3 meciuri pana la incheierea EURO 2020, la 3 din cele 4 echipe asteptandu-ne sa atinga faza semifinalelor. Nu ne asteptam insa sa faca asta Danemarca, echipa care pierdea primele doua meciuri din grupa. Iata insa ca danezii au avut un culoar favorabil pana aici. In semifinale vor avea insa o misiune dificila. Care este programul semifinalelor, insa si analize si ponturi pentru fiecare dintre cele doua partide gasesti intr-o sectiune speciala dedicata turneului final.

Cifre sferturi EURO 2020 - Inca un autogol la turneul final

In toate cele 15 editii ale Campionatului European disputate pana in acest an am avut 9 autogoluri. Doar in aceasta editie insa am asistat la nu mai putin de 10 autogoluri, un record care cu greu va fi egalat. In sferturi autogolul a fost inscris de Zakaria, jucatorul Elvetiei, in poarta Spaniei. Astfel, la acest turneu final, Spania a beneficiat de doua autogoluri, inscriind o data in proprie poarta. De altfel, echipa spaniola a fost implicata in ultimele trei autogoluri de la acest Campionat European. Reusita in proprie poarta a lui Zakaria a fost cel mai rapid autogol din istoria EURO, acesta venind in minutul 8. Recordul de autogoluri la un turneu final este 12, stabilit chiar la CM 2018. Sa vedem acest record egalat sau chiar depasit la EURO 2020? Greu de crezut, totusi.

Cifre sferturi EURO 2020 - Italia continua sa ramana neinvinsa

Inainte de faza sferturilor, Italia avea o serie fabuloasa de 31 meciuri la rand fara infrangere si de 12 meciuri fara gol primit in timp regulamentar. De punctat insa ca toate cele 4 echipe intalnite de italieni  la acest turneu final erau modeste. Nu insa si Belgia, adversara de care Italia a trecut in sferturi cu 2-1. Golul belgienlor a fost marcat din penalty, in prelungirile primei reprize. Astfel, Italia a ajuns la 32 meciuri la rand fara infrangere. 

Cifre sferturi EURO 2020 - Inca o loterie a loviturlor de departajare pentru elvetieni

Dupa socul provocat de Elvetia in optimi, cand a eliminat campioana mondiala Franta, in sferturi a venit randul unei noi “loterii”. Adversara a fost Spania. Inceputul a fost perfect pentru elvetieni, in prima serie Gavranovic marcand, in vreme ce Spania rata prin Busquets. Au urmat insa 3 ratari ale elvetienilor, iar visul lor la acest Campionat European s-a incheiat. 

La EURO 2016 Polonia a trecut printr-o situatie similara. In optimi o invingea chiar pe Elvetia, dupa loviturile de departajare, in sferturi pierzand in fata Portugaliei tot dupa penalty-uri. Aceeasi situatie se petrecea cu Franta si Anglia la EURO 1996. In sferturi Franta trecea de Olanda, iar Anglia de Spania. In semifinale, Franta era eliminata de Cehia, iar Anglia de Germania.

Cifre sferturi EURO 2020 - Alte statistici

In cele 48 meciuri de pana acum au fost marcate 135 goluri, excluzandu-le pe cele de la loviturile de departajare, evident. Cele mai multe goluri se inscriau in primul sfert de ora din repriza secunda. Au fost marcate nu mai putin de 10 goluri in prelungirile primei, respectiv celei de-a doua reprize. Spania a marcat cele mai multe goluri la acest turneu final: 12. Le urmeaza Italia si Danemarca, fiecare avand 11 reusite. Anglia este singura formatie de la EURO 2020 care nu a primit gol. Cele mai multe suturi pe poarta le-a expediat Spania, urmata la mica distanta de Danemarca.

In cele 4 meciuri din sferturi s-au executat nu mai putin de 57 cornere. Astfel, numarul total de cornere a ajuns la 432. In schimb, in aceasta faza s-au acordat doar 8 cartonase galbene si unul rosu. In total am avut 140 cartonase galbene si 6 cartonase rosii. 

Cristiano Ronaldo a fost egalat de cehul Patrik Schick in fruntea clasamentului golgheterilor, ambii avand 5 reusite. Dintre cei ramasi in competitie, danezul Dolberg si englezii Sterling si Kane au cele mai mari sanse sa-i egaleze pe cei doi sau poate chiar sa-i depaseasca. Fiecare dintre cei 3 are 3 goluri. Cele mai multe assisturi le are elvetianul Zuber, care a pasat decisiv de 4 ori. Il urmeaza englezul Shaw si danezul Hojbjerg, cu 3 assisturi fiecare.