EURO 2020: Ambele semifinale au avut nevoie de extra-time

Italia vs Spania si Anglia vs Danemarca au fost semifinalele care au avut loc la EURO 2020. Ambele partide s-au incheiat la egalitate in timp regulamentar, avand nevoie de extra-time. Ultima data la Campionatele Europene cand ambele semifinale se incheiau la egalitate in timp regulamentar se intampla in 2000. Atunci Franta o invingea dupa extra-time pe Portugalia, iar Italia se califica dupa loviturile de departajare in dauna Olandei. Acum Anglia a trecut dupa extra-time de Danemarca, iar Italia dupa loviturile de departajare de Spania.

La EURO 2000 Franta se impunea in finala dupa extra-time. Vom vedea daca si acum Italia va fi invinsa in ultimul act. De punctat, de asemenea, ca la EURO 2016, Franta, echipa care juca pe teren propriu, pierdea finala in fata Portugaliei. Acum Anglia joaca pe teren propriu in fata Italiei. O sectiune speciala de pe site iti prezinta analiza acestei finale, dar si cateva ponturi din care speram sa va inspirati. 

Cifre semifinale EURO 2020 - Nu scapam de autogoluri

In cele 16 editii ale Campionatului European se marcau 20 goluri in proprie poarta. Dintre cele 20, 11 erau inscrise doar la aceasta editie. Si in semifinale am avut parte de un autogol. Autorul sau era danezul Simon Kjaer. A fost primul autogol al Danemarcei la Campionatele Europene. Astfel, la aceasta editie s-a marcat in proprie poarta in fiecare etapa a grupelor, in optimi, in sferturi si in semifinale. Oare vom avea parte de un autogol si in finala?

Cifre semifinale EURO 2020 - Niciuna dintre finaliste nu a pierdut in aceasta editie

Nici Italia, dar nici Anglia nu au cunoscut gustul infrangerii la EURO 2020. Mai mult, niciuna dintre cele doua nu primea gol in faza grupelor si nici macar in optimi, daca ne referim la timpul regulamentar. De altfel, la ultimele doua Campionate Europene echipele care ajungeau in finala nu pierdeau pe parcursul competitiei. De cand este insa acest format cu grupe, in nicio editie nu s-a intamplat ca ambele finaliste sa nu primeasca gol in faza grupelor. Singura data cand una dintre finaliste reusea sa nu primeasca gol in grupe se intampla in 1996, cu Germania. 

Cifre semifinale EURO 2020 - Italia isi continua invincibilitatea

Asadar, exista sansa ca niciuna dintre cele doua finaliste de la EURO 2020 sa nu fie invinsa la acest turneu in tmp regulamentar. Italienii au nu mai putin de 33 meciuri la rand fara infrangere, fie ca vorbim de oficiale sau amicale. Este un record in istoria natonalei “Squadrei Azzurra”. De partea cealalta, Anglia are 12 meciuri la rand fara infrangere. Mai are de jucat 8 meciuri pana sa isi egaleze recordul de 20 meciuri consecutive fara infrangere.

Cifre semifinale EURO 2020 - Alte statistici

In cele 50 meciuri ale turneului final au fost inscrise 140 goluri, aici neluand in calcul si reusitele de la loviturile de departajare. Portughezul Cristiano Ronaldo si cehul Patrik Schick sunt golgheterii turneului, cu 5 reusite fiecare. Urmeaza 4 jucatori cu 4 goluri, printre care si englezul Harry Kane. Elvetianul Steven Zuber ramane cel mai bun pasator de gol, acesta avand 4 assisturi. In mod normal, doar Luke Shaw il mai poate egala sau chiar depasi, englezul reusind 3 assisturi pana acum. 

Nu a fost marcat niciun hat-trick la aceasta editie, inscrindu-se, in schimb, 14 “duble”. Golul lui Damsgaard din semifinala cu Anglia a fost primul de la acest turneu inscris direct din lovitura libera. 

Au fost acordate in total 145 cartonase galbene si 6 cartonase rosii. Dintre cele 6 eliminari, 5 au fost directe, fara cartonas galben in prealabil. In semifinale s-au executat 18 cornere, ceea ce a urcat numarul total al loviturilor de colt de la acest turneu final la 450.