Djokovic, cine îl oprește pe Djokovic?

Novak Djokovic, actualul lider mondial ATP și deținător a 17 Grand Slam-uri, se află în fața unei provocări monumentale, aceea de a depăși recordurile de turnee de Grand Slam castigate detinute acum de Rafael Nadal (19 titluri) și Roger Federer (20 de titluri).

Acești trei granzi ai tenisului contemporan duc această luptă nemiloasă de mai bine de un deceniu, însă Nole a reușit să reducă din diferență în ultimii ani, apropiindu-se amenințător de Rafa și Fedex.

In acest sezon atat de incercat de pandemia de Coronavirus, situația arată extrem de favorabil pentru sârbul Nole.

Acesta poate să îl egaleze pe spaniolul Nadal în clasamentul Marilor Slemuri chiar în următoarea luna, daca iese victorios, pe rând, la US Open și Roland Garros.


Rafa Nadal poate doar să spere că sârbul Nole se va încurca în competiția de la Flushing Meadows, lucru puțin probabil având în vedere traseul facil al sârbului în cadrul competiției.

Rafa a decis să nu participe la US Open și să se pregătească intens pentru sezonul de zgură, sperând să iasă învingător la Roland Garros pentru a 13-a oară și a patra oară consecutiv.

Roger Federer, pe de altă parte, a anunțat că va rămâne în afara competițiilor de anul acesta, dar că va reveni la anul, cand va implini 40 de ani pentru ceea ce poate însemna ultimul său sezon de tenis profesionist (aproape neverosimil pentru fanii săi, dar și legendele au o carieră limitată).

Așadar, lucrurile par să fie destul de sumbre pentru “Ceasul elvețian”, în contextul în care acesta își dorește să păstreze recordul numărului de Grand Slam-uri.

Nadal îl poate egala chiar în acest an printr-o potențială victorie pe zgura pariziană, în timp ce Novak, mezinul trioului, îi poate depăși pe amândoi în cursul următorilor ani, având timpul și forma momentului de partea sa.

Palmaresul sârbului din acest an este unul ce îi bagă pe adversari în sperieți (26-0); astfel, nu e de mirare cum toți cei care îl înfruntă pe teren se simt inhibați, timorati,speriati, conștienți de valoarea indiscutabilă a liderului.

Am observat cu surprindere acest fapt chiar într-una din partidele precedente ale lui “The Djoker”, cand acesta a primit exclusiv tratament special din partea arbitrilor, care erau in stare sa stearga ei insisi terenul cu prosopul la cererea lui Nole.  In acelasi timp, de partea cealalta a fileului, Kyle Edmund, adversarul său din turul al doilea de la US Open, astepta stingher, desi, in mod normal, terenul ud ar fi trebuit sters si in partea lui de teren.

De fapt, nici nu a fost tratament preferential: pur si simplu arbitrul a fost orbit de stralucirea nimbului lui Nole.

În altă ordine de idei, tabloul principal de la US Open nu ii putea fi mai favorabil sârbului nici daca isi alegea singur oponentii; toți adversarii direcți la trofeu sunt aglomerați în partea inferioară a tabloului, lăsându-l pe sârb să mărșăluiască nestingherit către finală.

În această ultimă fază a turneului, Nole va întâlni, cel mai probabil, un oponent slăbit de meciuri crâncene, fie el Thiem, Berrettini sau Medvedev.

După părerea mea, oricare dintre aceștia va fi nevoit să depună armele în fața numărului unu mondial, având în vedere consumul fizic si mental la care vor fi supuși pe parcursul competiției.

Luând totul în considerare, cred că Djokovic este capabil de a răsturna recordul de titluri de Mare Șlem deținut de Roger Federer.

Cu toate acestea, Rafael Nadal rămâne un adversar demn de luat în considerare și este de așteptat ca spaniolul să se concentreze exclusiv pe sezonul de zgură, suprafață pe care a înregistrat o mulțime de victorii de-a lungul carierei sale.

Prin urmare, acest triumvirat epic se află la punctul său culminant, fiecare colos având șanse de a se impune intr-o adevarata lupta de gladiatori. 

Oare veteranul Fedex își va păstra recordul sau va fi răpus de cei doi pretendenti la tron, Rafa și Nole? 

Orice raspuns va avea aceasta intrebare, suntem privilegiati ca am avut parte de ani intregi de meciuri fenomenale din partea celor trei corifei ai tenisului.