Despre sirul lui Fibonacci

Una dintre cele mai raspandite strategii de pariere este cea a sirului lui Fibonacci, metoda de calcul a acesteia nefiind una deloc grea, pentru a aplica aceasta strategie trebuind sa stiti doar adunarea.
 
In original, sirul lui Fibonacci incepe cu 1, insa evident  ca putem incepe de la ce suma dorim, in functie de banca totala de care dispunem, conditia fiind aceea de a respecta metoda de calcul. Sirul va continua cu numere formate din suma precedentelor doua. Spre exemplu, daca prima cifra este 1 , a doua va fi tot 1, a treia va fi 2 (1+1), a patra 3 (2+1), a cincea 5 (3+2), a sasea 8 (5+3), al saptelea numar va fi 13 (8+5), al optulea 21 (13+8) etc. . In cazul in care pierdeti un pariu mergeti la pasul urmator, iar daca veti castiga un pariu ramaneti la acel pas, mergeti la pasul anterior sau o puteti lua de la capat.
 

Sursa foto: www.wikipedia.org
 

Care este cota minima recomandata pentru aceasta strategie?


In general strategia este folosita de jucatori mai experimentati, care vaneaza mai mult un profit pe termen lung decat unul pentru o perioada scurta. In ceea ce priveste cota minima a unui pariu, este bine ca aceasta sa nu coboare sub 3.00, deoarece in caz contrar de la un anumit pas puteti sa nu mai generati profit.
 

La ce pas ar trebui sa renunt pentru a nu-mi periclita banca totala?


Sirul lui Fibonacci are avantajul unei cresteri lente a mizei totale, astfel incat puteti parcurge multi pasi fara teama ca veti pierde intreaga banca. Este recomandat insa ca inainte sa puneti in aplicare acest sir sa va calculati dinainte numarul de pasi pe care va permiteti sa ii parcurgeti fara a avea multe emotii in privinta bancii. Daca ajungeti la ultimul pas ar trebui sa acceptati pierderea si sa o luati de la capat folosind pronosticuri tenis de la experții noștri.
 
Spre exemplu, daca dispuneti de o banca totala de 928 lei, recomandam ca suma alocata unui sir sa fie de 232 lei (1+1+2+3+5+8+13+21+34+55+89). In cazul in care dupa 11 pasi nu veti avea niciun castig, trebuie sa va impacati cu pierderea si sa o luati de la capat. In caz contrar riscati ca dupa alti 3 pasi sa pierdeti intreaga banca.
 

Pe ce sporturi este bine sa utilizam sirul lui Fibonacci?


De retinut ca unele sporturi se pliaza mai bine pentru anumite strategii. Spre exemplu, sunt strategii care merg mai bine la fotbal si altele la care am avea mai mari sanse de reusita daca le-am aplica pe un sport ale caror meciuri nu se pot termina la egalitate (tenis, volei, baschet etc.). Pentru a avea un profit decent fara prea multe riscuri in cazului sirului lui Fibonacci ar fi bine sa mizati pe o cota minima de 3.00. In opinia noastra, o cota de 3.00 este castigatoare cel mai des cand pariati pe victoria outsiderului in tenis sau, daca doriti sa grabiti putin lucrurile, pe faptul ca outsiderul va castiga primul set.
 
Exista situatii in care casele de pariuri subestimeaza outsiderul, in multe cazuri favoritul ocupand o pozitie mai buna in clasamentul ATP/WTA, insa nu stapaneste la fel de bine jocul pe respectiva suprafata ca outsiderul.  Cum in circuitul WTA se petrec mai multe surprize decat in circuitul ATP, recomandam sa va orientati spre tenisul feminin cand plasati pariuri pe outsider.
 

Exemplu


Luand exemplul de sus, vom spune ca avem la dispozitie o banca de 928 lei, in acest caz fiind bine sa nu parcurgem mai mult de 11 pasi. La fiecare pas vom cauta in tenisul feminin o cota minima de 3.00 pentru victoria outsiderei.  Mai jos vom calcula castigul pentru fiecare dintre cei 11 pasi.
 
 • Pas 1: 1*3.00 = 3 RON
 • Pas 2: 1*3.00 = 3 RON (Investitie totala: 2 RON)
 • Pas 3: 2*3.00 = 6 RON (Investitie totala: 4 RON)
 • Pas 4: 3*3.00 = 9 RON (Investitie totala: 7 RON)
 • Pas 5: 5*3.00 = 15 RON (Investitie totala: 12 RON)
 • Pas 6: 8*3.00 = 24 RON (Investitie totala: 20 RON)
 • Pas 7: 13*3.00 = 39 RON (Investitie totala: 33 RON)
 • Pas 8: 21*3 =63 RON (Investitie totala: 54 RON)
 • Pas 9: 34*3 =102 RON (Investitie totala: 88 RON)
 • Pas 10: 55*3 =165 RON (Investitie totala: 143 RON)
 • Pas 11: 89*3 = 267 RON (Investitie totala:  232 RON)
Dupa cum puteti observa, profitul este destul de mic la primii 8 pasi in cazul in care plasati o cota de 3.00. Daca nu ati obtinut niciun castig dupa 11 pasi, nu v-am recomanda sa continuati, ci sa o luati de la capat. Este adevarat, ar putea trece ceva timp pana sa va recuperati investitia. De regula insa in cadrul unui turneu de tenis feminin, o cota de 3.00 pentru victoria outsiderei  are sanse peste 25% de a fi castigatoare.
 

Concluzii

 
 • Urmatorul numar al sirului lui Fibonacci il reprezinta suma precedentelor doua
 • Pentru a genera profit, cota minima aplicata pe aceasta strategie este 3.00
 • Nu este recomandat sa folositi mai mult de o patrime din banca in cazul sirului lui Fibonacci
 • Cea mai sigura cota de 3.00 ni se pare a o avea outsiderul unui meci de tenis din circuitul WTA.