De ce imi place Bianca Vanessa Andreescu

Bianca Andreescu a aparut  fulminant in constelatia jucatoarelor de tenis despre care merita sa se vorbeasca, dupa victoria recenta din turneul de la Indian Wells. 

 "A new star is born!" au titrat marile publicatii online din Canada, din America si de oriunde se respira tenis. Compatriotii nostri si-au adus aminte din nou ca Bianca are parinti romani. Ca e romanca, practic, dar fiind nascuta in Canada, e de-a lor, de-a canadienilor. 

E o dilema aici, o mare dilema a iubitorilor de tenis din Romania. 

"Daca e canadianca, de ce sa o sustin, eu tin cu romancele, neconditionat cu jucatoarele romance!" spun foarte multi dintre cei cu care vorbesc despre tenis

Da, desigur, pot intelege asta, e optiunea fiecaruia dintre noi. 

Ca fan al tenisului, eu vad in Bianca Andreescu o jucatoare de tenis cu o maturitate extraordinara in joc, dincolo de candoarea de copila pe care o afiseaza uneori.  Forta sa mentala a dus-o catre culmi,  catre castigarea turneului de la Indian Wells, acolo unde a primit o invitatie, un wild-card.

Dar tenisul ei, cum e jocul ei ? 

Nu cumva Bianca joaca ceva ce nu prea vedem in circuitul feminin? Nu cumva, in timpul aceluiasi punct vedem lovituri si efecte diferite, unele extravagante, ce fac ca jocul Biancai sa fie unic?

Eu am vazut in timpul aceluiasi punct (punct , am zis, nu ghem, nu set, nu meci) o varietate de lovituri pe care nu o vedem la multe jucatoare de top. 


Forehand in cross si in lung de linie, rever in lung de linie, asezonate cu lovituri slice si, cireasa de pe tort, o "scurta" maiastra, magica. Iata un scenariu pe care l-am vazut repetat deseori in turneul de la Indian Wells, dar si la Miami Open. 

Si daca acest stil de joc complet, complex, atractiv, original si rodnic trebuie sa poarte un nume, il voi numi "stilul Bianca". 

Nu stiu unde si-a construit Bianca arsenalul asta de lovituri, la Pitesti, unde a inceput tenisul, sau in Canada, la Mississauga, acolo unde s-a nascut.  

As inclina catre a doua varianta, dar mi-ar placea sa cred ca macar "scurta" sa fie una de pe meleaguri argesene. 

Important este ca, avand aceste lovituri in portofoliu, Bianca poate construi diferite strategii de joc, nu ramane tributara jocului liniar de "tare si cu forta", fara nicio varianta de rezerva. 

Da, Bianca e o pustoaica de 18 ani cu o fata rotunda si simpatica, si care joaca permanent cu un elastic de par deasupra cotului ei drept. 

Asta ca sa fie sigura ca nu o va deranja parul in timpul jocului. Intre timp, acest mic obiect a devenit o adevarata marota pentru ea si un simbol pentru fanii ei care au dat navala in stocurile de elastice de par ale furnizorului Biancai. 😊

Cu elasticul pe cot, Bianca isi vede de treaba, de munca din tenis careia i se daruieste fara rabat, zi dupa zi.

Interesant este ca pare ca rautatile si invidiile celor din jur (e inevitabil sa apara si astea atunci cand scoti capul, nu doar in tenis e valabil) nu o ating, iar asta e o mare dovada de maturitate. 

Cand nemtoaica Angelique Kerber, o jucatoare foarte experimentata, actual loc patru WTA,  i-a adresat apelativul rautacios de " cea mai mare regină a dramelor"  Bianca s-a facut cu intelepciune ca nu a auzit. 

Important e jocul, important e ca a invins-o pe Angelique de doua ori in decurs de cinci zile si ca isi continua cu tenacitate urcusul deloc sisific catre Everestul tenisului feminin, unde cred cu tarie ca ii este locul. 

Nu vreau sa exagerez cu laudele si nici sa devin patetic. Pentru mine este clar insa ca de aici incolo voi paria pe Bianca, are toate atuurile tenisistice  in racheta ei. 

Dar, ca un vechi iubitor al tenisului, trebuie sa spun ca ma bucur tare ca a aparut in circuit o fata ca Bianca, este ca o gura de aer proaspat in peisajul asta destul de saturat de jucatoare de tenis care se bazeaza doar pe forta loviturilor.

Parintii Biancai sunt romani, asadar Bianca este romanca, chiar daca viata i-a dus, tumultoasa, pe taramuri canadiene. 

Bianca este romanca... Mai ales cand mananca din sarmalele bunicii de langa Pitesti. 

Pffff, ce revelatie am avut acum, puteam spune asta in cateva cuvinte, de la inceput, fara a va mai plictisi atat...

E clar, imi place Bianca pentru tenisul ei unic si  pentru ca ii plac sarmalele romanesti...

Haide, Bianca, de-abia astept sa vad cum te vei descurca pe cararile intortocheate ale tenisului! Mult succes!