Cutremur in fotbalul belgian! Personalitati arestate, meciuri trucate, fraude financiare si spalare de bani

Mai multe personalități belgiene de fotbal au fost reţinute într-un caz de corupție şi spălare a banilor. Au fost cercetate douăsprezece cluburi din prima ligă belgiană.


Antrenorul campioanei Belgiei, reţinut pentru interogatoriu


Parchetul federal belgian a anunţat că antrenorul echipei de fotbal Club Brugge KV, croatul Ivan Leko, împreună cu arbitrii Bart Vertenten şi Sebastien Delferiere, Herman Van Holsbeeck, fost conducător al lui RSC Anderlecht Bruxelles şi agentul de jucători şi fost conducător la Sporting Charleroi, Mogi Bayat, au fost reţinuţi, fiind audiaţi de meciuri trucate şi de posibile fraude financiare şi spălare de bani.


Percheziţii la cele mai puternice cluburi belgiene


Conform Le Soir, au avut loc percheziţii la mai multe cluburi din prima ligă a Belgiei, mai exact RSC Anderlecht Bruxelles, Standard Liège, Club Brugge KV, RC Genk, KAA Gent, KV Kortrijk, KSK Lokeren, Royal Antwerp, KV Oostende și FC Malines (Mechelen a retrogradat între timp la liga a doua). La Standard Liège, au fost confiscate contracte legate de transferuri în care a fost implicat agentul Mogi Bayat (Obbi Oulare, Michel Preudhomme, Dino Arslanagić).


"După două ore, anchetatorii au plecat cu toate documentele pe care le-au cerut. Prin cooperarea sa strânsă, Standard Liège intenționează să ajute justiția cât mai bine posibil în desfășurarea anchetei și speră că rezultatul va fi făcut public cât mai repede", a fost anunţul oficial al clubului unde joacă internaţionalul Răzvan Marin.


Ancheta poliţiei are loc în 7 ţări


În total, 220 de poliţişti (184 în Belgia şi 36 în afara acestei ţări) au fost mobilizaţi în Belgia, Franţa, Luxemburg, Cipru, Muntenegru, Serbia şi Macedonia, iar "numeroase persoane" au fost arestate. Au avut loc 44 de percheziţii, la sediile cluburilor, la responsabili ai grupărilor, agenţi de jucători, arbitri, la un fost avocat, la un birou de contabilitate, la un antrenor, la jurnalişti şi la câţiva posibili complici. Ancheta a fost deschisă la sfârşitul anului trecut, în urma unui raport al unităţii poliţiei federale care se ocupă de fraudele sportive, care a relevat "indicaţii referitoare la tranzacţii financiare suspecte" în campionatul Belgiei.