Cum pot plasa pariuri pe piata Exchange

In anul 2000 aparea un nou concept pe piata pariurilor online. Este vorba despre asa-numitul Betting Exchange, concept putin diferit fata de pariurile clasice. Casa de pariuri care a creat acest concept este Betfair, casa online licentiata in Romania. Peste cativa ani Betfair  introducea si pariurile “normale”, care pot fi gasite pe site sub denumirea de Sportsbook.


Notiuni de baza

Lumea care joaca de cativa ani pe piata “Exchange” la Betfair si care a capatat experienta in acest domeniu stie cum sa profite de cote astfel incat sa castige cat mai frecvent. Sa o luam insa cu inceputul si sa descriem cat mai simplu acest concept. Betting Exchange inseamna, practic, un pariu intre utilizatori. Spre exemplu, urmeaza sa se joace meciul dintre Real Madrid si Barcelona, iar tu pui un pariu cu un amic ca Barcelona va castiga, el fiind de parere ca Real Madrid o va face. Suma de bani rezultata este stransa de un al treilea amic, care in acest caz este casa online Betfair.


Pentru a afla cum pot plasa pariuri pe piata exchange atat de simplu milioane de utilizatori, trebuie sa intelegi doi termeni  pe care ii vei intalni destul de des pe platforma “Exchange”. Este vorba despre “Lay” si “Back”. Daca vei intra pe Betting Exchange vei observa pentru fiecare meci prezent in oferta nu mai putin de sase coloane de cote. Unele sunt pe fundal albastru si corespund pariului Back, iar altele sunt pe fundal roz si corespund pariului Lay.


Daca vei plasa o miza pe “Lay” inseamna ca pariezi ca acel pronostic sa nu se realizeze. Luand exemplul de mai sus, sa spunem ca pui “Lay” pe Barcelona. Asta inseamna ca vei castiga daca Real Madrid se va impune sau daca se va inregistra un rezultat de egalitate. In schimb, daca plasezi un pariu pe “Back” acesta se comporta ca un pariul normal, in sensul ca vei castiga doar daca Barcelona se va impune. In urma fiecarui castig ti se va retine un comision de 5%.


Modalitate de pariere diferita decat in mod clasic

De notat ca in cazul pariurilor de tip “Lay”, atunci cand ceri o anumita suma de bani, suma pe care o risti are valoarea cotei inmultita cu miza. Spre exemplu, in cazul in care pariezi “Lay” pe scor corect 3-1 la o cota de 15.0 si completezi valoarea (profitul dorit) 10 euro in biletul virtual, pariul va fi castigator daca partida se va termina cu orice alt scor in afara de 3-1 pentru echipa gazda. Vei castiga, asadar, 9.5 euro (10-5% comision). In schimb, daca gazdele se vor impune cu 3-1 vei pierde 150 euro (10*15). Pariul este valabil doar daca se gaseste cineva care sa parieze ca 3-1 va fi scorul final (“back”). Vei putea renunta la pariu in orice moment, incasand profitul/pierderea pe care se considera ca o ai, in functie de rezultatul din acel moment.


Daca vei intra in categoria “Exchange” a site-ului Betfair vei descoperi pe pagina principala un ghid, de unde poti culege notiunile de baza, sfaturi pentru intermediari, sfaturi pentru avansati, insa si un clip de prezentare a ceea ce inseamna “Betfair Exchange”.