Cum pariez pe fotbal Premier League - interviu cu Cristi Mihala

Cristi Mihala este expertul Legalbet in Premier League, campionatul cel mai puternic din Europa.

Cristi este o adevarata enciclopedie a fotbalului englez si sigur vei avea avea de invatat din sfaturile de pariere pe care ni le-a impartasit aici.

 1. De cât timp urmărești  Premier League și care sunt motivele pentru care pariezi pe meciurile din acest campionat?

Am început să acord o mai mare atenție fotbalului britanic odată cu sezonul "Invincibililor lui Wenger". 

M-a atras foarte mult la vremea respectivă posibilitatea ca Arsenal să termine sezonul într-un campionat atât de puternic fără a fi învinsă. 

Apoi, cumva, lucrurile s-au legat: în acel moment Abramovich tocmai preluase Chelsea, Liverpool a reuşit un an mai târziu minunea de la Istanbul, parcă vedeam o luptă pentru supremaţie comparabilă cu cea din Italia de la finalul anilor '90, când Juve, Milan, Inter, Lazio şi chiar Roma aveau loturi foarte puternice. 

Premier League trecuse de la statutul de campionat "arestat" de United, aşa cum a fost în ultimii 10 ani ai secolului trecut, la unul foarte deschis, cu fotbalişti senzaţionali la 5-6 formaţii.

Ulterior, am început să joc Fantasy Premier League şi să urmăresc mai mult decât meciurile în sine: am devenit pasionat de statistică, de istoricul meciurilor directe, de performanţele unui jucător împotriva echipei "X".

 De aici până la a paria aproape exclusiv pe partidele din Anglia a fost doar un pas. Având un bagaj de cunoştinţe atât de bogat - la asta a contribuit şi apariţia ulterioară a Twitterului - am considerat că e păcat să îmi irosesc banii pe meciuri despre care nu aveam informaţii, când puteam să îi direcţionez către un campionat pe care îl urmăream îndeaproape. 

Ca să fiu bine înţeles: de pariat-pariam şi înainte pe confruntări din Premier League, dar nu aveam foarte multe date la care să mă raportez, eram un parior casual. 

Am considerat că e o oportunitate, puteam să las cât mai puţine lucruri la voia întâmplării şi să pariez aproape exclusiv pe Anglia, un campionat pe care îl urmăream cu atât de multă pasiune.

2. Cum analizezi meciurile, ce resurse statistice folosesti?

"Arma" numită Twitter este cea mai puternică, în contextul în care petrec măcar 1-2 ore pe zi urmărind tot ce apare nou în fotbal, în general, şi în Anglia în particular. Pentru că da, 70% din publicaţiile/jurnaliştii de sport pe care îi urmăresc sunt din UK.

Fbref.com e, probabil, al doilea referral în documentarea mea, băieţii de acolo fac o treabă incredibilă, oferă statistici extrem de utile. Nu în ultimul rând, flashcore.com îmi oferă din timp posibilitatea să văd istoricul H2H al disputelor şi să îmi fac o impresie asupra partidelor care merită atenţie, cu o săptămână înainte ca acestea să aibă loc. 

Whoscored.com şi myfootballfacts.com sunt alte două siteuri de unde îmi culeg informaţii, dar de multe ori mă duc şi spre siteurile mari ale publicaţiilor engleze, care oferă mereu informaţii verificate: Independent, The Guardian şi, uneori, Sky Sports.

3. Managementul banilor. Cum iti gestionezi banii alocati pariurilor? 

Când am început să joc la pariuri, la începutul anilor 2000, am constatat că pe termen lung sunt în pierdere, chiar dacă, credeam eu, am destule informaţii. Independent de cunoştinţele pe care le deţii, e foarte important modul în care îţi gestionezi resursele. 

Bankroll managementul, mai exact. Am învăţat rapid că nu trebuie să mă întind mai mult decât îmi permit şi consider că acest lucru este esenţial pentru a avea succes în tot ce ţine de gambling. 

Money managementul e esenţial, dar din păcate, spre deosebire de strategii, nu e o chestie care poate fi "vândută". 

Nu există o reţetă universală, managementul banilor e specific fiecărui jucător în parte. 

Pentru că eu poate am un buget mai mic decât "X", poate că nu sunt dispus să îmi asum atât de multe riscuri ca el, e foarte greu să găseşti doi pariori la fel. 

Unicitatea aceasta face ca şi modul în care fiecare îşi gestionează bugetul să fie unic, dar un lucru e clar: fără nişte reguli legate de banca pe care o ai şi de cât eşti dispus să investeşti, rămâi la statutul de jucător casual. Şi puţini dintre aceştia reuşesc să facă profit, pe termen lung.

4. Care sunt optiunile de pariere pe care le recomanzi pentru acest campionat si din ce motive? Ai o strategie de pariere favorita?

Cred că direcţiile de pariere în sezonul ăsta de Premier League au, cel puţin în ceea ce mă priveşte, două puncte de referinţă. 

Primul vizează rezultatul final în partidele lui City, Chelsea, Liverpool şi United. Vorbim de 4 echipe care s-au distanţat clar de toate celelalte, cu menţiunea că United nu pare încă la nivelul celorlalte 3. Exceptând meciurile directe, cred că aceste echipe din "Big 4" vor pierde foarte puţine puncte. Şi, în special în confruntările din deplasare, cotele sunt atractive. 

A doua direcţie pe care o urmăresc e legată de "total goluri" şi vizează formaţiile ca Everton, Watford, Norwich şi Newcastle. 

Toate au defensive foarte slabe, dar, totodata, pot înscrie împotriva oricărui adversar . 

Ca atare, consider că vom asista la multe meciuri deschise, când aceste echipe sunt angrenate în partidele din Premier League şi se poate profita de pe numărul de goluri din respectivele dispute.

În ceea ce priveşte strategia de pariuri ideală, aş recomanda Fibonacci sau Labouchere. Cel puţin pe ele le folosesc eu, pentru că e nevoie de o creştere progresivă a mizelor când pierzi, astfel încât, când tragi linie, să fii pe plus. Evident, martingale ar fi ideal din acest punct de vedere, dar nu o recomand pentru că e prea periculoasă pentru bankroll management. 

Cel puţin pentru mine nu e o soluţie viabilă, neavând o bancă suficient de mare.

5. Care sunt sfaturile cele mai importante pe care i le-ai da unui parior?

Să nu lase emoţiile să îi afecteze judecata. Să aibă o strategie şi să se ţină de ea, indiferent ce alte "tentaţii" apar. 

În poker, există termenul de "tiltare", atunci când pierzi o mână grea. Din acel moment, planul iniţial se duce la vale, pentru că nu mai gândeşti lucid. 

Cred că unul dintre cele mai importante sfaturi are în vedere respectarea strategiei de bază, indiferent ce se întâmplă. Totul în strânsă legătură cu un management eficient al banilor: niciodată, dar niciodată nu ar trebui să joci la pariuri sume pe care nu îţi permiţi să le pierzi.