Care este viitorul jocurilor de cazino online?

Viitorul industriei de jocuri de noroc este un subiect interesant de dezbătut, mai ales prin prisma contributiilor acesteia la bugetul de stat. Schimbarea face parte din viețile noastre, dar uneori tindem sa devenim rezervați la modificări, la ieșirea din rutina. Dacă ești jucător de aparate sau de pariuri, poate ar trebui sa fii atent la următoarele tendințe, pentru ca viitorul industriei sa nu te ia prin surprindere și sa reusesti sa te adaptezi imediat. 

Realitatea virtuală la cazinourile online nu mai este doar o chestiune de viitor

Pentru entertaining, avem în minte doar doua industrii atunci cand vorbim despre realitatea virtuala: gaming-ul plus acea industrie care rimează cu "corn". Însă bazele au fost puse și pentru tehnologia VR la cazinourile online licentiate. Evolution Gaming ar fi dezvoltatorul de jocuri care a implementat mese de ruletă, blackjack sau baccarat care sa se apropie, ca atmosfera, de ce simte un jucător intr-o locatie terestra. 

  • Mesele de joc First Person au devenit destul de populare, oferind clientului posibilitatea unei experiențe noi, personale. 

Cu toate astea, nu este o senzatie cvasi palpabilă, așa cum oferă realitatea virtuala. Dar discutam despre un prim pas spre implementarea VR în cazinourile online.

Cu toate că tehnologia exista de ceva timp, operatorii de top sunt reticenți, deocamdată, în a introduce VR în cazinourile de pe net. Motivele sunt, deloc surprinzător, unele financiare. Hardware-ul VR nu este deloc ieftin și ar necesita o investitie serioasa din partea operatorilor. Una care nu s-ar ameliora într-un interval de timp scurt. Asta pentru ca nu sunt jucători care să-și fi permis costul unei casti VR. Și probabil foarte puțini, în viitorul apropiat, ar decide ca merita sa facă aceasta investitie. 

  • Așadar, degeaba baga cazinourile online bani în tehnologia VR, fiindcă ar fi nevoie de un efort financiar și din partea jucatorilor. 

Care nu are cum sa vina în acest moment, cu tehnologia VR mai degrabă un mit pentru românul de rand. Dar primii pași sunt făcuți, iar dacă ar fi sa preconizam ceva, am spune ca în următorii cinci ani s-ar putea sa vedem un "breakthrough" în uniunea dintre cele doua industrii.

Tranziție masivă către online. "Abandonarea" caselor terestre

Parcă toate cărțile sunt făcute pentru trecerea iminenta a majorității jucatorilor de pacanele si pariuri sportive spre online. Primul pas major a fost făcut în pandemie, cand toate agențiile stradale au fost închise. Neavand alte opțiuni, chiar și cei care nu aveau cont online s-au văzut nevoiti sa-si deschida daca au vrut în continuare sa se joace. Și presupunem că cei mai mulți și-au dat seama ca online-ul reprezinta varianta mai viabila, unde nu depinzi de nimeni și te poți juca de oriunde și oricand.

Al doilea pas major spre "abandonarea" caselor terestre va fi implementat de Guvern. S-a discutat despre implementarea unei legi care sa mute agențiile offline la marginea orașelor și să reducă numărul acestora. În principiu, nu este decat o problema de timp pana cand legea va fi aprobată, iar casele terestre vor avea de suferit. 

  • Winner, de exemplu, nici nu a mai așteptat publicarea în Monitorul Oficial și și-a mutat toata activitatea in online. 

Operatorii mari, precum Superbet sau Fortuna, probabil vor menține "vii" și agențiile terestre. Fiindcă vor fi mereu jucători care preferă atmosfera dintr-o locație offline, fie ca doresc sa se joace la pacanele ori sa puna un bilet la pariuri sportive. Dar este clar că viitorul industriei jocurilor de noroc e strans legat de online.

Metode de plată alternative la cazino online

În urma cu vreo doi ani, nu aveai foarte multe variante de plata in online dacă nu voiai sa depui cu cardul de credit. Paysafecard a fost și este o metoda de plata excelentă cu cash, însă jucătorii au căutat mereu să aibă cat mai multe opțiuni la dispoziție. Iar operatorii tind sa asculte astfel de dorințe. În acest mod, mai multe case de pariuri au ajuns sa aibă propria metoda de plata la terminalele SelfPay. Aceleași unde poți sa cumperi PIN-uri Paysafecard. Betano ori Netbet se numără printre operatorii care oferă aceste servicii. 

Dar o metoda de plata care a prins în alte tari și încă nu se găsește la casele de pariuri licentiate din România este Bitcoin (sau oricare alta criptomoneda). Recent, Bitcoinul a înregistrat o creștere după o lungă perioada de "cădere", deci poate viitorul criptomonedelor nu este chiar sumbru. Si s-ar putea sa ramana o varianta de plata în industria jocurilor de noroc pe viitor. Problema ar fi ca plățile prin astfel de modalități nu sunt acoperite de legislație. Deci ele nu prea pot exista legal. Însă pot exista soluții în viitorul nu prea îndepărtat. Cu toate astea, este nevoie de o piață stabila pentru ca criptomonedele sa reprezinta o varianta optima de plata in industria jocurilor de noroc. 

  • S-a discutam mult și despre NFT-uri ca plata la jocurile de noroc. Însă aici viitorul e nesigur la modul general pentru token-urile digitale. Mă îndoiesc ca pot fi luate în serios pentru plata la cazinourile online romanesti. Cel puțin nu în următorii cinci-opt ani.

Creșterea jocurilor de cazino online pe mobil

Fiecare operator serios din România are o aplicație mobilă de ultima generatie. Nu trebuie sa citesti in stele ca să-ți dai seama ca individul își petrece cel mai mult timp pe telefonul mobil sau pe tabletă. Iar daca potentialul jucator este acolo, acela reprezinta spatiul unde trebuie sa-i oferi toate conditiile. 

Este puțin amuzant cum la început Unibet a luat în considerare anumite restricții pentru a populariza jocurile pe mobil. Erau promoții la sloturi care puteau fi accesate DOAR de pe dispozitivele mobile.

Între timp, operatorii si-au dat seama că tranziția se face automat, fără niciun impuls obligatoriu din partea lor. Pur și simplu trebuie sa asigure un spațiu sigur și rapid, pentru ca jucătorul să se bucure de o experienta placuta. Dacă jocurile pe mobil merg fără delay sau conexiune pierdută, atunci jucătorul e fericit. Adaugă și o promotie speciala, iar creșterea jucatorilor pe mobil devine o urmare firească. Evident, evidențiem și un surplus al jocurilor care pot fi accesate de pe dispozitivele mobile. 

  • Aproape ca nu mai exista diferenta între ce primești pe desktop de la operatori și oferta de pe mobil. 

La fel ca și în alte domenii, tendințele din industria jocurilor de noroc pot avea o durata de viață mai lungă sau mai scurta. Ba chiar pot sa nu se materializeze niciodată la potențialul teoretic. Cu toate astea, suntem increzatori ca tot ce ti-am prezentat mai sus va reprezenta, la un moment dat, realitatea curentă, nu doar o înșiruire de idei. În special ca industria jocurilor de noroc din România este în continua creștere și adopta foarte repede idei noi și inovative.