Andrey Rublev - rusul cu racheta (de tenis)

 16 Aprilie 2021

external linkLink-uri externe interzise l-a învins pe Rafa Nadal în sferturile de finală ale turneului de 1000 de puncte de la Monte Carlo. Așa ar suna o știre simplă, seacă despre această întâmplare din tenis.

Dar dacă e mai mult decât o simplă știre, dacă l-am găsit aici pe viitorul numărul 1 din tenis? 

Vi se pare prea mult spus, vi se pare că mă grăbesc cu supozițiile? E posibil să fie așa, dar am și niscaiva argumente în favoarea predicției mele, unele foarte subiective, dar și câteva obiective.

Ce îl recomanda pe Andrei Rublev?

Nu cred ca doar misterul si forehandul sau...

Eu am o teorie (toți avem câte una) conform căreia am făcut un portret-robot al celui ce va fi viitorul numărul 1 în tenis.  Pe scurt, din punct de vedere fizic, acel jucător ar trebui să aibă o înălțime asemănătoare cu cea a celor trei mari din tenisul ultimelor 15-20 de ani: Roger, Rafa și Djokovic. Adică, 1.85-1.90 metri, nu mai mult și cred că nici cu mult mai puțin. Rublev se încadrează în această marjă.

Apoi, e nevoie să aibă toate loviturile din tenis în tolbă, dar toate. Iar Andrey le are.

Primul serviciu e foarte plat și poate produce mult ași, iar cel ce-al doilea mi-a arătat un “kick”, o săritură foarte înaltă a mingii, care l-a deranjat vizibil pe Rafa.

Rublev are un forehand exploziv, care are și îndeajuns de mult “spin” încât să îl așeze aproape de liniile de fund, nu e atât de plat cum am crezut initial. Aceasta este arma lui forte, cea mai valoroasă din arsenal.

Andrey are și un rever cu două mâini (aici e cheia, că e un rever cu două mâini) care nu e folosit doar ca rampă de lansare pentru pregătirea acelei lovituri de dreapta cuceritoare de care spuneam, ci poate crea el însuși daune severe în apărarea adversarului.

O mica paranteză fac aici, legată de reverul cu două mâini: aș zice că viitorul număr 1 în tenis va avea un rever cu două mâini.

Pentru simplul motiv că în tenisul viitorului va fi din ce în ce mai multă fortă brută în lovituri, iar un rever cu o singură mână nu cred că poate avea anduranța necesară pentru a rezista unui asalt repetat de 2-3-4 ore. 

Cu toată iubirea pentru stilul și eleganța reverului cu o singură mână, pentru Federer și pentru Thiem, cred că reverul cu două mâini este viitorul în tenis. 

Din nou vă spun, e o părere personală... De-abia le aștept pe ale voastre!

Revenind la Andrey Rublev, el se deplasează formidabil în teren, alunecă cu dexteritate și pe zgură și asta îi permite să lovească mingea cu timing ideal, de cele mai multe ori.

Pe plan mental, Rublev e din ce în ce mai puternic, am văzut că nu se mai auto- destabilizează prin desele accese de furie pe care le avea în repertoriu.

Și sigur va mai construi aici, pentru că la acest capitol se face diferența în tenis atunci când mai toți dau tare și precis în minge. 

 Ca unul căruia îi sângerează sufletul la fiecare înfrângere a lui Rafa Nadal, mărturisesc că nu am fost prea fericit nici de această dată.

Daaaar, acum parcă tristețea a fost mai mica decât la alte sincope ale lui Rafa. 

Asta pentru că l-a învins un tip hotărât, puternic mental, care a putut să își țină pe culmi nivelul de joc aproape pe tot parcursul meciului. Ceea ce e infernal și cu atât mai mult de apreciat…

E cumplit de greu să poți să catapultezi minge după minge pe reverul lui Rafa și să îți permiți să schimbi partea la momentul oportun pentru a face punctul.

Și asta nu o dată, ci de zeci de ori, cu obstinație, ca o picătură rusească veninoasă.

Andrey Rublev poate fi noul număr 1 în tenis

Nu pot spune “s-a născut o nouă stea în tenis” din două motive: Andrey Rublev este deja o mică stea în tenis, iar în limba rusă sintagma de mai sus e aproape imposibilă pentru mine.

Însă m-a cucerit de câtva timp jocul rusului și m-am gândit să vă fac și pe voi părtași la frumusețea roșcată a jocului lui Andrey.

M-am entuziasmat prea mult după acest meci minunat câștigat contra lui Nadal? E posibil, doar timpul va da verdictul. Dar pariul meu pentru viitorul număr 1 mondial în tenis este, începând de astăzi, Andrey Rublev.