Ana-Maria Branza castiga turneul de la Doha si isi consolideaza pozitia de lider mondial

Putem numara pe degetele de la o mana sporturile individuale in care sportivi romani obtin performante remarcabile in prezent. Nu ne trebuie prea multe degete nici pentru a numara actualii lideri mondiali care provin din Romania. La 35 ani, varsta la care altii se lasa de sport, spadasina Ana-Maria Branza, cum o cunoaste toata lumea, a reusit aceasta performanta fabuloasa. 

Ana a devenit lider mondial la Havana

Weekendul trecut s-a desfasurat la Doha, in Qatar, o etapa de Cupa Mondiala. Aici Ana a trecut „ca prin branza”, daca ne este permisa asocierea de cuvinte, de adversarele sale. Cele mai mari dificultati le-a intampinat in sferturi, cand Ana s-a impus cu 10-9 in fata unei americance. In rest, diferenta dintre ea si adversare a fost de cel putin 5 puncte. 

Ana-Maria Branza este lider mondial la scrima, pozitie pe care a obtinut-o pe 13 ianuarie 2020 la Cupa Mondiala din Havana, cand a luat medalia de argint. In clasamentul mondial la sectiunea spada, Ana-Maria este urmata de 4 asiatice, cea mai in varsta avand 27 ani. De altfel, Ana-Maria Branza este cea mai varstnica spadasina din top 20. 

Avansul dintre romanca si ocupanta pozitiei a doua, chinezoaica Sheng Lin, este de 49 000 puncte. Unul destul de mare avand in vedere ca diferenta dintre locul al doilea si al treilea este de 6 000 puncte. De altfel, a zecea clasata se afla la 44 000 puncte diferenta fata de a doua clasata. Asta ca sa va dati seama cat de autoritar conduce Ana-Maria Branza.

Momentan avem un singur lider mondial din Romania in sport. Cu toate acestea, vedem transmisiuni sportive de spada in direct doar la Jocurile Olimpice. Rareori pe Eurosport si TVR, la campionate nationale sau cand Cupa Mondiala se desfasoara intr-o tara vecina. Nu credem ca este nevoie de alte comentarii. 

Avem multi sportivi in top 100 

La spada feminin Ana-Maria Branza este singura romanca din top 50. Urmatoarea reprezentanta a noastra este Maria Udrea, in varsta de 29 ani, aflata pe 56. Ea e urmata de Amalia Tataran (25 ani, 61). La floreta le avem in top 100 pe Malina Calugareanu (23 ani, 78) si pe Maria Boldor (23 ani, 98). La spada Bianca Pascu, in varsta de 31 ani, se afla pe pozitia a noua. 

La sabie masculin Tiberiu Dolniceanu, in varsta de 31 ani, ocupa locul 23. In top 100 se mai afla Iulian Teodosiu (25 ani, 55), Florin Zalomir (38 ani, 76) si Alin Badea (31 ani, 84). Si la spada masculin avem un reprezentant in top 100. Este vorba de Mario Persu (24 ani, 78).