US Open 2023: Djokovic și Alcaraz sunt capetele de afiș

Ultimul turneu de Grand Slam al anului, US Open 2023, se joacă pe arenele însorite de la Flushing Meadows Corona Park, New York.

Calificările încep în data de 22 august, iar turneul principal se desfășoară în perioada 28 august – 10 septembrie 2023.

U.S Open 2023: turneul feminin

Iga Swiatek este, fara doar si poate, favorira principală a turneului, dar în ultima vreme au mai scos capul și alte jucatoare. 

Un astfel de exemplu este Coco Gauff, care a învins-o pe Iga la Cicinnati și a câștigat și turneul, primul turneu de 1000 de puncta din cariera ei.

Karolina Muchova a ajuns în finală la Cincinanti și confirmă faptul că joacă bine pe toate suprafețele.

Aryna Sabalenka, Elena Rybakina, Ons Jabeur rămân alte aspirante la fazele superioare ale US Open, ele fiind cele care au fost în prim planul tenisului feminin pe parcursul întregului an.

Am și ceva special pentru fani, nu neapărat ai tenisului, pentru că Eugenie Bouchard, locul 216 WTA,  nu mai joacă de mult timp tenis adevărat: Genie va fi prezentă, totuși, în calificări la US Open. Mi se pare că e ca un exponat de lux care e plimbat într-o vitrină dintr-un oraș în altul. 

 U.S Open 2023: turneul masculin

Să fim onești, tenisul masculin e mult mai atractiv decât cel feminin. Iar la turneele de Grand Slam se joacă sistem trei seturi din cinci în turneul masculin, sunt meciuri mult mai de anduranță la astfel de competiții. Însă premiile sunt egale, pentru că bărbații sunt egali cu femeile, nu-i așa? :)

La băieți, totul pare că se rezumă la duelul dintre Carlos Alcaraz și Novak Djokovic. A fost un meci extraordinar între ei în finala de la Wimbledon, dar a aurmat unul și mai și în finala de la Cincy, adjudecată de Djokovic. 

În ultimii cinci ani niciun campion de la US Open nu a reușit să își apere trofeul. Novak Djokovic (2018), Rafa Nadal (2019), Domi Thiem (2020), Daniil Medvedev (2021) și Carlos Alcaraz (2022) sunt câștigătorii ultimelor ediții și dacă e să ne luăm după statistica ultimilor ani, Carlitos nu-și va apăra titlul.

Dar nu luăm prea mult în considerare statisticile, ele sunt făcute pentru a fi infirmate.

Bineînțeles că Djokivic va vâna cel de-al 24-lea titlu de Grand Slam, care să îi consolideze și mai mult poziția de lider în clasamentul acestor trofee. Și cred că doar Carlos Alcaraz i se poate opune.

Important e că Djokovic are un adversar pe măsură în circuit, în condițiile în care Roger Federer s-a retras, Nadal e la un pas de a o face, iar generația de mijloc” a lui Medvedev, Zverev, Tsitsipas chiar, pare că nu poate să se impună defel în fața sârbului. Deși băieții ăștia au vârsta cu mulți ani mai mică decât a lui Djokovic. Dar se pare că vârsta chiar e un număr în cazul lui Djokovic.

Nu pot să nu remarc revenirea lui Sasha Zverev în topurile ATP, dar și zbaterea din ultima vreme a lui Medvedev, care nu-și regăsește cadența care l-a făcut campion în anul 2021 la US Open.

Noi îl avem doar pe Nicholas Davis Ionel în turneul baietilor. El va juca cu Marc Polmans în primul tur al calificarilor. 

Jucătoarele românce la U.S Open 2023

Iată programulul fetelor noastre în calificări

  • Irina Bara vs. Noma Noha Akugue (Germania, locul 153 WTA) 
  • Miriam Bulgaru vs. Ankita Raina, 
  • Jaqueline Cristian vs. Iryna Shymanovich, 
  • Kristina Mladenovic vs. Gabriela Ruse

Jaq Cristian si Gabi Ruse vor juca chiar marti, 22 august, meciurile lor din calificări, iar Miriam Bulgaru și Irina Bara vor intra miercuri la joc.

Jaq Cristian (locul 100 WTA, cap de serie 6 în calificari) ar trebui să treacă de două tururi pentru a intra, foarte probabil, ca lucky-loser pe tablou, chiar dacă va pierde în turul al treilea. 

Am spus de multe de importanța prezenței în calificările unui turneu de Grand Slam pentru jucătorii din afara top 100-150. Ei au ocazia de a aduna aici puncte și premii în bani mai multe și mai mari decât ar face-o la turneele challenger la care au acces de obicei, datorită clasamentului pe care îl au.

Pe tabloul principal de la US Open vor fi prezente Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan și Patricia Țig (care are clasamentul protejat). 

Simona Halep încă așteaptă un verdict în judecata cazului său de dopaj, iar această decizie pare că e amânată la infinit. 

Premiile în bani la U.S Open 2023

Premiile cresc an de an la US Open. Important e că sunt mai mari și recompensele pentru cei care joacă în calificări, nu doar pentru jucătorii ce acced în fazele superioare ale competiției. 

Pentru prima dată în istoria competiției, premiile totale depășesc suma de 65 de milioane de dolari, iar premiile pentru câștigătorii trofeelor de campioni vor fi de câte 3 milioane de dolari. 

Sursa tabel: perfect-tennis.com

Jucătorii ce pierd în primul tur de calificare vor câștiga un premiu de 22 000 de dolari, iar cei care pierd în primul tur al tabloului principal vor fi recompensați cu câte 81 500 de dolari. 

Perechile câștigătoare în probele de dublu masculin și feminin vor primi câte 700 000 de dolari, iar la dublu mixt premiul pentru câștigători este de 170 000 de dolari. 

Favoriți și cote de pariere la U.S Open 2023

La fete, primele trei favorite sunt: 

·        Poloneza Iga Swiatek, cu o cotă de 3.50;

·        Belarusa Aryna Sabalenka, cota 7.00;

·        Cazaca Elena Rybakina, cota 7.00;

·        Americanca Coco Gauff, cota 9.00.

La băieți , principalii favoriți sunt Novak Djokovic și Carlos Alcaraz cu cote egale, 2.50 . Asta ca să subliniem o dată în plus echilibrul la vârf între cei doi lideri ai tenisului masculin. Urmează, la mare distanță, rusul Daniil Medvedev, cu o cotă de 5.00 .

Ne așteaptă, din nou, zile pline de tenis-spectacol de la US Open. Vom fi aici, în fiecare zi, cu informații despre jocul româncelor, în primul rând, dar și cu analize și ponturi tenis pentru toate meciurile importante de la US Open 2023.