US Open 2020 – tenis in vreme de pandemie

Tenisul a fost lovit si el din plin de pandemia de Coronavirus, iar revenirea sa, incetul cu incetul, catre normalitate, se face extrem de anevoios, asa cum era de asteptat.

A devenit deja celebra “bula” de la New York, la Flushing Meadows, in care jucatoarele si jucatoarele de tenis traiesc, locuiesc si se antreneaza, fara a o parasi de-a lungul turneului, programat in perioada 31 august-13 septembrie 2020.

Aici s-a desfasurat si turneul ce ar fi trebuit sa se dispute la Cincinnati, pentru ca la New York sa se asigure continuitatea si conditiile de securitate necesare desfasurarii US Open 2020. Ca o masura suplimentara de Securitate, la US Open nu se vor disputa turnee de calificare, nici in turneul feminin, nici in cel masculin.

Recent infectat si deja insanatosit dupa Coronavirus, Novak Djokovic si-a anuntat participarea la US Open 2020. El este in cautarea celui de-al 18-lea turneu de Grand Slam din cariera, in competitia acerba pe care o are cu Roger Federer si Rafa Nadal la acest capitol.

Roger Federer si Rafa Nadal, care au 20 de titluri de Grand Slam, respectiv 19, nu vor participa la competitia de la Flushing Meadows. Rafa se pregateste pentru turneul pe zgura de la Roland Garros, iar Roger Federer nu va mai juca in acest sezon din pricina unei accidentari.

Reguli de siguranta la US Open 2020 

O parte din protocolul pe care ar trebui sa il semneze jucatorii la sosirea la New York ar suna astfel:

“Îmi asum responsabilitatea în mod voluntari pentru orice risc, pierdere sau problemă personală, inclusiv o boala grava, accidentare sau deces, care pot apărea în cazul meu sau al persoanelor cu care intru în contact, ca urmare a prezenței în facilitățile complexului, cauzate de neglijența Centrului Național de Tenis sau nu”

Sunt niste prevederi a caror formulare este exagerata, ca sa nu folosesc alt termen.

Iată si alte prevederi ale protocolului medical:

  • Un jucator poate fi insotit de trei persoane din staff, iar dacă una dintre acestea se îmbolnăvește de COVID-19, iar jucatorul a fost în contact cu cel bolnav, atunci jucătorul va fi descalificat și va intra în carantină timp de 14 zile. Dacă nu a fost în contact, atunci se va supune unui test și apoi se va lua o decizie; 

Aceasta regula a fost aplicata deja la Cincinnatti Masters in cazul jucatorilor Guido Pella si Hugo Delien al caror preparator fizic a fost depistat pozitiv, iar cei doi jucatori sunt in carantina si, desi au fost testati negativ, nu se pot antrena in conditii optime in vederea participarii la turneul US Open.

  • Jucătorii se pot caza in locuinte private, nu la hotelurile desemnate,insa in acest caz vor plati contravaloarea  măsurilor de siguranță sanitară; 
  • Testele PCR sunt obligatorii, primul se va face la sosire, al doilea la 48 de ore distanta pentru a confirma rezultatul primului. Cei care au avut deja COVID-19 vor fi retestați din patru în patru zile, cum este cazul lui Novak Djokovic, în timp ce jucătorii care nu au avut Covid, se vor supune testului la fiecare sapte zile;
  • Daca un jucator paraseste zona de siguranta fara acordul scris al directorului medical sau al directorului turneului, el va fi exclus din turneu, urmand sa primească punctele din runda anterioară și sa fie penalizat financiar. Daca unul dintre membrii staff-ului încalcă această regula, el va fi nevoit să plece în decurs de 24 de ore, va primi de asemenea o amendă și nu va mai primi acreditare la ediția de anul viitor.

Absentii din turneul masculin US Open 2020

2. Rafael Nadal, 4. Roger Federer, 9. Monfils, 11. Fognini, 17. Wawrinka, 40. Kyrgios, 49. Tsonga, 58. Pouille, 71. Herbert (numerele reprezinta locurile in clasamentul ATP)

Niciun jucator roman nu are clasamentul necesar pentru a se afla pe tabloul principal la US Open 2020.

Absentii din turneul feminin US Open 2020

1 Ashleigh Barty 2. Simona Halep, 5. Elina Svitolina, 6. Bianca Andreescu, 7. Kiki Bertens, 8. Belinda Bencic, 29. Qiang Wang, 30. Anastasia Pavlyuchenkova, 31. Barbora Strycova, 32. Svetlana Kuznetsova, 34. Saisai Zheng, 38. Julia Görges, 42. Ostapenko, 45. Fiona Ferro, 56. Su-Wei Hsieh, 69. Carla Suárez Navarro, 76. Lin Zhu, 81. Yafan Wang, 85. Anastasia Potapova, 87. Ana Bogdan, 89. Andrea Petkovic, 98. Samantha Stosur, 99. Kateryna Kozlova, 104. Shuai Peng, 109. Xiyu Wang, 114. Barbora Krejcikova, 134. Priscilla Hon (numerele reprezinta locurile in clasamentul WTA)

Credit- tenisite.info

Este  sigur ca ambele liste vor suferi modificari pana la debutul turneului.

Dintre jucatoarele romance, la US Open vor participa Sorana Cîrstea, Irina Begu, Patricia Tig si Mihaela Buzarnescu (revenita dupa un an de pauza). 

In conditii speciale, de securitate draconica, turneul de Grand Slam de pe terenurile hard de la Flushing Meadows se va disputa cu participare rarefiata din partea jucatoarelor si jucatorilor si fara spectatori in tribune, un impediment in plus pentru cei din teren. 

Sa speram ca lucrurile vor sta bine din punct de vedere al sanatatii protagonistilor, dar si ca fanii tenisului vor avea parte de un spectacol demn de un Grand Slam.