Top performante realizate de sportivi la JO 2020

La aceste Jocuri Olimpice clasamentul pe medalii suferea o modificare la varf in chiar ultima zi. Dupa ce timp de 15 zile nu a avut onoarea de a se aseza pe primul loc, iata ca in ultima zi SUA i-a luat fata Chinei. Astfel, SUA castiga a treia editie consecutiva si a sasea din ultmele 7. Singura editie din acest interval in care americanii nu se clasau pe primul loc se inregistra in 2008, cand gazdei China ii revenea aceasta onoare.

De altfel, SUA si fosta URSS dominau mai toate editiile Jocurilor Olimpice. Doar in 4 editii nu se impunea una dintre cele doua, SUA aflandu-se in top 2 in 29 din cele 32 editii. Sa nu divagam insa prea mult de la subiect si sa punctam mai bine lucrurile remarcabile de la aceste Jocuri Olimpice.

Sportivi care s-au remarcat la JO 2020 - S-au stabilit recorduri mondiale in 20 probe

La Jocurile Olimpice de la Tokyo in 94 probe se corectau recordurile olimpice si mondiale. Cele mai multe astfel de recorduri erau stabilite de sportivi din China, SUA si Australia. Sa spunem ca australianca Emma McKeown era recordmena, inotatoarea de la Antipozi stabilind 7 recorduri in 3 probe. Aici nu am luat in calcul si cele doua recorduri stabilite cu stafeta Australiei. Toate cele 7 recorduri individuale ale lui McKeown erau olimpice. 

Un alt sportiv care stabilea recorduri la 3 probe este americanul Caeleb Dressel. Inotatorul american stabilea doua recorduri olimpice si unul mondial. Apropo de recorduri mondiale, in 20 probe se stabileau asemenea recorduri. Cele mai multe erau la canotaj si caiac-canoe, acolo unde vantul joaca un rol esential in stabilirea recordului. De punctat ca printre aceste recorduri mondiale se numara si unul al echipajului de 8+1 al Romaniei la canotaj. Acestea il stabileau in recalificari. Alte recorduri mondiale erau stabilite de atleta americanca McLaughlin la 400 m garduri, poloneza Miroslaw la escalada, in proba de viteza sau de stafeta de 4*100 m a Australiei la natatie feminin. 

De asemenea, trebuie sa punctam faptul ca Ancuta Bodnar si Simona Radis, canotoarele care cucereau medalia de aur la dublu vasle, stabileau si recordul olimpic la acea proba. Astfel, Bodnar si Radis, dar si echipajul feminin de 8+1, sunt singurii reprezentanti ai Romaniei care au ramas cu recorduri mondiale si olimpice. Un record olimpic, care data din 1988, il detinea si atleta Paula Ivan in proba de 1 500 m. Timpul acesteia era insa batut la JO 2020. 

Sportivi care s-au remarcat la JO 2020 - Dressel si McKeown, vedetele din bazin

Mai sus mentionam despre americanul Caeleb Dressel si australianca Emma McKeown, care stabileau recorduri mondiale si olimpice. Cei doi sportivi au fost cei mai medaliati de la aceste Jocuri Olimpice, Dressel obtinand numai medalii de aur. Este vorba despre 5 medalii de aur cucerite de american. McKeown cucerea 7 medalii, insa “doar” 4 de aur. Celelalte erau de bronz. O alta performanta demna de remarcat este cea a australiencei Kaylee McKeown, care castiga trei medalii de aur si una de bronz. De mentionat ca Emma McKeown si Kaylee McKeown nu sunt rude.

In afara lui Kaylee McKeown, inca trei sportivi mai cucereau trei medalii de aur. Este vorba de sud-coreeanca An San la tir cu arcul, atleta din Jamaica Elaine Thompson si neo-zeelandeza Lisa Carrington, la caiac-canoe. Niciuna dintre cele trei sportive nu castiga alta medalie in afara de cea de aur. Alti 31 sportivi cucereau cate doua medalii de aur.