Sportivi romani care s-au remarcat la JO 2020

Din pacate, Team Romania nu a depasit asteptarile avute, intorcandu-se acasa cu 4 medalii: una de aur si 3 de argint. O medalie obtineam la scrima si trei la canotaj. Insa chiar daca impresia generala nu este una buna, au existat cativa sportivi care au reusit performante mai bune decat s-ar fi asteptat. 

Surprize sportivi romani JO 2020 - Patru medalii obtinute in cinci zile

A fost, foarte probabil, ultima Olimpiada pentru Ana Maria Popescu, aceasta intrand in concurs inca din prima zi in care s-au decernat medalii. Favorita numarul 2, Ana Maria a respectat calculele hartiei, ajungand in finala fara mari emotii. Acolo a asteptat-o chinezoaica Sun. Cu mai putin de 5 secunde ramase din timpul regulamentar, Ana a adus punctul prin care egala si ducea meciul in prelungiri. Acolo, din pacate, chinezoaica a punctat prima, cucerind medalia de aur. La 36 ani, nu multa lume se astepta ca spadasina noastra sa ajunga in finala, dar iata, totusi, ca a facut-o. 

Pe 28 iulie Romania a cucerit doua medalii, ambele la canotaj. La dublu vasle, Ancuta Bodnar si Simona Radis au facut o cursa senzationala in finala, cucerind medalia de aur. Romancele au incheiat la aproape 4 secunde in fata echipajului Noii Zeelande, care cucerea medalia de argint. Mai mult, Bodnar si Radis au stabilit un record olimpic.

Cateva zeci de minute mai tarziu, echipajul masculin de patru rame fara carmaci al Romaniei cucerea medalia de argint. Echipajul era format din Mihaita Tiganescu, Vasile Semciuc, Stefan Berariu si Cosmin Pascari. Cei patru incheiau la doar 37 de sutimi de australieni, care cucereau medalia de aur, stabilind si un record olimpic. De notat ca la jumatatea cursei romanii se aflau pe pozitia a treia, la peste 3 secunde de lider. 

Ultima medalie era cucerita ziua urmatoare, tot la canotaj. O cucereau Marius Cozmiuc si Ciprian Tudosa, in proba de dublu rame. Dupa primul sfert al cursei, cei doi se aflau abia pe pozitia a cincea, iar la jumatatea ei pe pozitia a treia.

Surprize sportivi romani JO 2020 - Evolutie curajoasa a lui Iulian Teodosiu

Plecat favorit numarul 30 la sabie, Iulian Teodosiu nu a avut nicio emotie in primul tur in fata uzbekului Mamutov, favorit numarul 35. In final, romanul a invins cu 15-11, dupa ce la un moment dat conducea cu 8-2. In al doilea tur Teodosiu producea marea surpriza, invingandu-l cu 15-13 pe italianul Curatoli, favorit numarul 3. Asta dupa ce italianul a condus cu 10-5. In optimi insa, romanul nu a mai putut reveni pana la capat in fata unui alt italian. Este vorba de favoritul numarul 19, Enrico Berre, care l-a invins cu 15-12.

Surprize sportivi romani JO 2020 - Olaru si Niculescu au depasit asteptarile in primul tur

De alta surpriza placuta am avut parte in primul tur la tenis, in proba de dublu feminin. Acolo Raluca Olaru si Monica Niculescu au trecut de jucatoarele din Taipei Chan/Chan, favorite numarul 5, cu scorul de 7-5; 1-6; 10-6. Din pacate, in optimi romancele au pierdut in fata australiencelor Perez si Stosur, scor 6-7; 5-7. Asta dupa ce in primul set Niculescu si Olaru conduceau cu 5-2, avand doua breakuri in fata.

Surprize sportivi romani JO 2020 - Claudia Nechita reuseste prima victorie la Olimpiada in boxul feminin

O speranta in boxul feminin romanesc este reprezentata de Claudia Nechita. Aceasta nu a evoluat in primul tur, fiind calificata automat in optimi la categoria pana. Acolo o invingea cu 5-0 pe somaleza Said Ali. In sferturile de finala pierdea la limita in fata japonezei Irie, scor 2-3.

Surprize sportivi romani JO 2020 - David Popovici, noua senzatie a Romaniei?

Aparut de nicaieri, inotatorul in varsta de doar 16 ani facea furori in proba de 200 m liber. Popovici se califica in fnala, acolo unde incheia pe pozitia a patra, la doar doua miimi in spatele medaliatului cu bronz. Si la 100 m liber Popovici se califica in finala, insa nu se descurca la fel de bine. La 50 m liber a fost un esec total, lucru care era de anticipat, avand in vedere ca aproape la fiecare cursa Popovici avea starturi destul de lente.

Surprize sportivi romani JO 2020 - Canotoarele de 8+1, singurele recordmene mondiale ale Romaniei

In canotaj si caiac-canoe vantul joaca un rol foarte important in realizarea unui timp de record mondial sau olimpic. Cu asta nu incercam insa sa subminam meritele canotoarelor romance de 8+1, care castigau recalificarile, obtinand un timp de record mondial. Din pacate, in finala Romania incheia ultima, insa aceasta performanta merita amintita. Este singurul record mondial detinut de sportivii romani. 

Surprize sportivi romani JO 2020 - Atletismul romanesc nu a murit

Din pacate, tot mai putine sunt sporturile la care Romania are un cuvant de spus. Unul dintre ele este atletismul, unde am cazut destul de jos in ultimii ani. Bianca Ghelber si Alexandru Novac au reusit insa performante remarcabile la aruncarea ciocanului, respectiv aruncarea sulitei. Ghelber stabilea un record personal, in vreme ce pentru Novac aruncarea din calificari era performanta sezonului pentru el. Pentru Ghelber, recordul personal venea in finala, acolo unde se clasa pe pozitia a sasea. In schimb, Novac ocupa locul 12 in finala, ultimul.

Ratari la mustata ale unor performante 

Mai sus spuneam ca doar doua miimi de secunda l-au despartit pe David Popovici de o medalie de bronz la 200 metri liber. Nu vrem sa stim cum s-a simtit Popovici in acele momente. Un sentiment asemanator probabil ca l-a incercat si Laura Ilie in calificari la tir sportiv. Primele 8 se calificau in finala, iar romanca a terminat pe 9, la doar 0.5 puncte in spatele locului 8.

La proba urmatoare mustata este cam mare, insa rezultatul merita punctat. Este vorba despre evolutia Claudiei Bobocea in serii la 1 500 m. Vorbim de proba la care o alta romanca, Paula Ivan, detinea inca din 1988 recordul olimpic, un record corectat la aceasta editie. Bobocea incheia cursa pe locul 11, insa atat la 400 m, cat si la 800 m se afla in fruntea cursei. 

Surprize sportivi romani JO 2020 - Rezumat performante Team Romania

La aceste Jocuri Olimpice sportivii romani concurau in ceva mai mult de 115 meciuri/probe. Aici nu ne referim doar la primul meci al acelui sportv, ci si la cele din sferturi, semifinale etc. . In total, sportivii romani evoluau in 16 finale. In 8 probe din totalul celor 115 acestia se clasau pe ultimul loc. In 45 meciuri/curse romanii obtineau performante pozitive. Adversarii cel mai des intalniti de sportivi romani proveneau din Italia. Vorbim de 5 adversari ai romanilor din aceasta tara. Urmeaza in acest clasament inedit China, Japona si SUA, romanii avand 3 adversari din aceste tari.