Medaliati ce au scris istorie la Jocurile Olimpice de vara

De-a lungul atator editii ale Jocurilor Olimpice de vara, am remarcat multi sportivi care au scris istorie. Cu siguranta multi copii, chiar si din Romania, au inceput sa practice inotul si atletismul inspirati fiind de performantele lui Michael Phelphs, respectiv Usain Bolt. Sa nu uitam nici de gimnastica, unde Nadia Comaneci sau, mai nou, Simone Biles, cu siguranta au inspirat o multime de junioare. 

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Recordul de medalii al lui Michael Phelphs, aproape imposibil de egalat

Cu siguranta multa lume a auzit de americanul Michael Phelphs si de performanta extraordinara pe care el a reusit-o la natatie. Phelphs impresiona inca din 2000, cand devenea cel mai tanar sportiv din tara sa in ultimii 68 ani care se califica la Olimpiada in ceea ce priveste natatia. Americanul avea pe atunci 15 ani, nereusind sa castige vreo medalie. Se razbuna insa cu varf si indesat la urmatoarele Jocuri Olimpice. In 2004 obtinea 6 medalii de aur si doua de bronz, pentru ca in 2008 sa cucereasca tot 8 medalii, toate de aur. In 2012 americanul cucerea 4 medalii de aur si doua de argint, iar 4 ani mai tarziu obtinea 5 medalii de aur si una de argint. Astfel, Michael Phelphs are in vitrina sa nu mai putin de 28 medalii olimpice, dintre care 23 de aur. Evident, Phelphs este de departe cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice. Imediat dupa Olimpiada de la Rio, Phelphs s-a retras din activitate.

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Usain Bolt, atletul pe care probabil nu-l va ajunge nimeni niciodata

Trecem la o alta legenda si anume “fulgerul” Usain Bolt. Atletul jamaican a doborat record dupa record, parand sa nu depuna prea mare efort. Bolt a participat la 3 Jocuri Olimpice: in 2008, 2012 si 2016. De fiecare data a concurat pe distantele de 100 m, 200 m si 4*100 m, de fiecare data cucerind medalia de aur. Astfel, Usain Bolt a castigat toate cele 9 finale Olimpice la care a luat parte. Din pacate, jamaicanul a fost deposedat de o medalie, cucerita in 2008 cu stafeta. In anul 2017 s-a descoperit ca un compatriot de-al sau, care era si el implicat in cursa, a fost gasit dopat cu o substanta care probabil pe atunci era legala. In fine, nu are rost sa intram in detalii. Cert este ca Bolt a castigat 9 medalii de aur din tot atatea curse, devenind primul atlet din istorie care face asta. Cel putin, pe aceste distante.

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Larisa Latynina, cea mai medaliata sportiva

Nu doar sportivii detin recorduri imbatabile, ci si sportivele. Spre exemplu, gimnasta Larisa Latynina, care a concurat pentru URSS la Jocurile Olimpice din 1956, 1960 si 1964. In 1956 Latynina a obtinut 4 medalii de aur, una de argint si una de bronz. Patru ani mai tarziu, Latynina cucerea 3 medalii de aur, doua de argint si una de bronz. In 1964 lua doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz. Astfel, Latynina este cea mai medaliata sportiva la Jocurile Olimpice, avand 18 medalii, dintre care 9 de aur.

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Kristin Otto, cele mai multe medalii de aur intr-o singura editie

Inotatoarea germana Kristin Otto a participat la o singura editie a Jocurilor Olimpice. Este vorba despre Olimpiada din 1988, de la Seul. Atunci Otto facea senzatie, cucerind nu mai putin de 6 medalii de aur. Reusea asta la 50 m liber, 100 m liber, 100 m spate, 100 m fluture, 4*100 m liber cu echipa si 4*100 m mixt cu echipa. 

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Nadia Comaneci, o sportiva de nota 10

Nu credem ca exista vreun roman care sa nu fi auzit de Nadia Comaneci, cea mai titrata olimpica din Romania. La doar 14 ani, Comaneci a facut senzatie la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976. Nadia era prima gimnasta care obtinea un punctaj perfect de 10.0. Romanca a obtinut nu mai putin de 7 note de 10.0: patru la paralele si trei la barna. La acea editie, Comaneci a cucerit trei medalii de aur, una de argint si una de bronz. In total, Nadia cucerea 9 medalii olimpice, dintre care 5 de aur.

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Simone Biles, aproape de perfectiune la Rio

Simone Biles este o gimnasta in varsta de 24 ani, care a mai fost prezenta doar la Jocurile Olimpice din 2016. Atunci cucerea patru medalii de aur si una de bronz. La Campionatele Mondiale, Biles obtinea noua medalii de aur, una de argint si una de bronz in 2018 si 2019. Cu un asemenea palmares, Biles are sanse foarte mari de a obtine nu una, ci mai multe medalii de aur la aceasta editie a Jocurilor Olimpice. 

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Un ungur a cucerit medalia de aur la 6 editii la rand in aceeasi proba

Ungurul Aladar Gerevich a participat la 6 editii ale Jocurilor Olimpice. Prima editie avea loc in 1932, iar ultima in 1960. In toate cele 6 editii cucerea aurul cu echipa la sabie. De mentionat ca Gerevich castiga medalia de aur la sabie si in proba individuala in 1948.

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Cel mai tanar medaliat a avut 10 ani

In prima editie a Jocurilor Olimpice urca pe podium cel mai tanar sportiv, insa avem motive de indoiala fata de corectitudinea datelor din acea vreme. Conform acestora, gimnastul grec Dimitrios Loundras cucerea cu echipa medalia de bronz la varsta de 10 ani.  

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Medaliat cu aur la 13 ani

Cel mai tanar medaliat cu aur la Olimpiada dateaza din 1936. Atunci sportiva americanca Marjorie Gestring cucerea aurul la varsta de 13 ani. Gestring reusea aceasta performanta incredibila la scufundari. 

Sportivi care au facut istorie la Jocurile Olimpice - Medaliat la 72 ani

Mergem acum la cealalta extremitate pentru a anunta cel mai in varsta medaliat de la Jocurile Olimpice. La editia din 1920 suedezul Oscar Swahn cucerea medalia de aur impreuna cu echipa la tir sportiv. Nu era nimic anormal daca Swahn nu avea respectabila varsta de 72 ani.