Scoția - Danemarca, ponturi pariuri preliminarii Campionatul Mondial

Scoția - Danemarca (luni, ora 21:45) este derbyul grupei F în preliminariile pentru Mondial, iar cele două formații sunt degrevate de aproape orice responsabilitate, astfel că ar trebui să asistăm la un meci frumos, deschis. Danemarca e deja calificată matematic la turneul final din Qatar, în timp ce Scoția e sigură de locul de baraj. Totuși, gazdele vizează victoria, pentru a fi capi de serie la baraj.

Scoția - Danemarca, preliminarii CM | Gazdele vor să fie capi de serie la baraj

Scoția are deja asigurat locul doi în grupă, dar un succes luni ar putea fi important, în sensul în care băieții lui Steve Clarke ar avea o șansă mare să fie capi de serie în semifinala de baraj pentru Mondialul din 2022. S-ar evita astfel adversari precum Croația, Polonia sau Elveția, urmând ca în cale să le iasă oponenți mult mai slabi, cel puțin pe hârtie (Finlanda sau Macedonia de Nord ar fi variantele ideale, la cum arată în acest moment configurațiile grupelor).

Selecționerul gazdelor de luni știe că partida contra Danemarcei are o miză mare din acest punct de vedere, de statutul de cap de serie în play-off putând să depindă în mare măsură visul de a ajunge la Mondial.

"Danezii vor dori să termine această campanie de calificare într-o notă pozitivă, așa cum vrem și noi. Va fi un stadion plin, iar asta ne motivează, sper să le răsplătim fanilor încrederea și să obținem rezultatul pe care ni-l dorim și de care avem nevoie", a explicat Steve Clarke, selecționerul Scoției.

Scoția se află într-o situație excelentă, fără echivalent în istoria recentă dacă ne raportăm la preliminariile unui Campionat Mondial. Totuși, această formă de excepție trebuie confirmată în baraj, altfel visul unei națiuni de a merge la turneul final după două decenii și jumătate s-ar putea să se năruie.

"Suntem într-o formă teribilă, venim după 5 victorii la rând, ceea ce e extrem de greu de obținut la orice nivel în fotbal. Să reușești acest lucru într-o campanie de calificare la Mondial, unde presiunea e mare, arată forța grupului. Suntem unde ne dorim din multe puncte de vedere, dar trebuie să rămânem în această formă până în martie, la baraj", a mai spus selecționerul.

Stafful tehnic al britanicilor are o dilemă mare înainte de confruntarea cu liderul grupei. Pe de-o parte, există miza obținerii statutului de cap de serie la baraj, pe de alta mulți consideră că fotbaliștii pasibili de suspendare ar trebui să fie protejați, pentru a nu rata duelurile din primăvară. 8 dintre cei mai buni jucători ai Scoției vor "sta" în semifinala play-off-ului: Billy Gilmour, Andy Robertson, John McGinn, Jack Hendry, Che Adams, Stephen O'Donnell, Kevin Nisbet și Scott McTominay sunt toți pasibili de suspendare.

"Nu o să înțeleg niciodată de ce cartonașele galbene luate în preliminarii contează în play-off, dar astea sunt regulile. Avem atât de mulți jucători pasibili de suspendare, încât e imposibil să mă gândesc să îi protejez. Avem obiectiv să câștigăm cu Danemarca și să urcăm în urna capilor de serie, iar acesta e primul nostru obiectiv. La asta ne gândim, în primul rând, nu la suspendări. Sper să nu avem parte de un arbitru foarte intransigent, care să scoată cu ușurință cartonașe din buzunar", a spus Clarke.

Selecționerul e extrem de deranjat de regula potrivit căreia suspendările se cumulează și pentru baraj, dar mai nemulțumit e de faptul că fotbaliștii lui deja sancționați ar putea să rateze finala, dacă primesc un nou avertisment în semifinala de play-off. Dacă împotriva Danemarcei jucătorii ar putea fi mai rezervați în intrări, în semifinale va fi o dispută pe muchie de cuțit, cu o presiune fantastică, astfel că se creează toate premisele pentru un joc la limită.

"Să spunem că acum ne-am putea proteja și am termina partida fără a primi cartonașe. Dar regula e valabilă și pentru finală: dacă jucătorii noștri pasibili de suspendare vor fi sancționați cu galben în semifinala din martie, atunci vor rata finala de calificare la Mondial. Acest lucru mi se pare și mai nedrept", a concluzionat Clarke, în conferința de presă ce precede partida contra Danemarcei.

Scoția, la un pas de o performanță unică în istoria sa

În urmă cu fix un an, la mijlocul lui noiembrie 2020, Scoția pierdea dramatic, la Belgrad, la lovituri de departajare, posibilitatea de a obține biletele pentru Euro. Acum, Robertson&Co visează la o nouă prezență la un Mondial, după 24 de ani de absență, dar pentru asta au nevoie de adversari abordabili în baraj. În teorie, o victorie luni ar trebui să le ofere statutul de capi de serie în semifinala play-off-ului, dar și cu o remiză sunt șanse bune să fie între cele mai bune 6 locuri secunde, în funcție de rezultatele din celelalte grupe.

Scoția vine după 5 victorii la rând în preliminarii și, dacă se vor impune și luni, vor ajunge la o performanță fără termeni de comparație: niciodată în istoria calificărilor la Euro sau Mondiale scoțienii nu au avut 6 meciuri la rând în care să bifeze victorii. 

În tur, Danemarca nu i-a dat vreo șansă Scoției, impunându-se cu 2-0, dar acum lucrurile s-au schimbat. Sub Steve Clarke britanicii și-au redescoperit încrederea, iar acest lucru e vizibil și din punct de vedere statistic. Gazdele de luni intră extrem de încrezătoare în partide și reușesc să marcheze repede: în 4 din ultimele 5 meciuri din prleliminarii scoțieni au punctat încă din prima repriză. Un detaliu care îi ajută ulterior să gestioneze excelent partidele, viteza oamenilor din față transformând Scoția într-o formație extrem de periculoasă pe contra-atac.

Speranțele ofensive ale gazdelor se leagă de forma lui Che Adams, fotbalistul lui Southampton care și-a revenit după o accidentare. Acesta a punctat în trei meciuri din aceste preliminarii și, de fiecare dată când și-a trecut numele pe lista marcatorilor, naționala sa s-a impus la "0".

  • Absenți la gazde în Scoția - Danemarca: Fraser (accidentat), Nathan Patterson (suspendat).

Scoția - Danemarca | Oaspeții vor să termine grupa cu punctaj maxim

Petrecerea în Danemarca a început încă din octombrie, când oaspeții de luni și-au asigurat matematic câștigarea grupei și, implicit, calificarea la Mondial. Chiar și așa, duelul de luni nu e unul lipsit de miză pentru Kjaer&Co, pentru că echipa a avut până acum un parcurs perfect: 9 meciuri - 9 victorii, în preliminarii. Un succes luni ar însemna punctaj maxim pentru danezi, o performanță unică: niciodată, fie că vorbim de calificările pentru Euro sau Mondial, Danemarca nu a câștigat toate meciurile din grupă.

După un Euro extrem de reușit, băieții lui Kasper Hjulmand au confirmat că se transformă într-o forță a Europei din punct de vedere fotbalistic, chiar și în absența lui Eriksen. Danezii au marcat 30 de goluri în această campanie de calificare, doar Germania și Olanda punctând de mai multe ori. Din punct de vedere defensiv, lucrurile stau și mai bine, oaspeții de luni primind un singur gol în 9 partide. Danemarca are cea mai bună apărare din preliminarii, doar Italia ținând cât de cât aproape (campioana europeană a scos din propria poartă mingea de doar două ori).

Danemarca începe perfect partidele, dovadă că în 6 din cele 9 succese de până acum din calificări a reușit să deschidă scorul încă dinainte de pauză. Cu o defensivă atât de puternică, în care strălucesc vedetele lui Milan și Chelsea, Kjaer și Christensen, dar și cu unul dintre cei mai buni portari din lume - Kasper Schmeichel -, danezii sunt aproape imposibil de întors odată ce intră în avantaj. 

În actualele preliminarii, cum am spus deja, nu doar defensiva a fost world-class, ci și fotbaliștii din atac și-au făcut treaba impecabil. În absența lui Eriksen - regizorul echipei, în trecut -, la rampă a ieșit Andreas Skov Olsen. Fotbalistul Bolognei a înscris de 5 ori în cele 9 meciuri, în 4 rânduri fiind cel care deschide scorul.  

  • Absenți la oaspeți în Scoția - Danemarca: Joachim Andersen (accidentat), Christian Eriksen (probleme cu inima), Hojbjerg (incert).

Scoția - Danemarca, preliminarii Campionatul Mondial: Cote la pariuri și pronostic

Scoția și Danemarca s-au întâlnit, de-a lungul istoriei, de 17 ori. Aproape incredibil, nu s-a înregistrat încă vreun rezultat de egalitate, deși niciodată nu a fost o diferență enormă între cele două formații. Dovadă și palmaresul direct: 10 victorii pentru Scoția, 7 pentru Danemarca.

Chiar dacă cele două naționale nu au remizat încă, trebuie spus că echilbirul din disputele directe a fost vizibil mai mereu, astfel că în 7 din ultimele 12 meciuri s-a întregistrat scorul de 1-0.

Acum, disputa e guvernată de același semn de egalitate între cele două formații. Danemarca e fără îndoială formația mai puternică, dar faptul că disputa se va juca pe un Hampden Park plin și motivația superioară a scoțienilor ar trebui să echilibreze balanța.

Ca atare, anticipăm un duel fără o favorită clară și suntem convinși că Scoția va putea să obțină măcar un egal, astfel încât să aibă o șansă bună să meargă în baraj din postura de cap de serie. Cota pentru victorie sau egal Scoția e una extrem de tentantă (1,62 - la Unibet) și considerăm că poate ieși fără mari emoții.

Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.