Romania ocupa locul 14 in clasamentul all-time pe medalii la Jocurile Olimpice de vara

Aceasta va fi editia cu numarul 22 din totalul celor 32 a Jocurilor Olimpice de vara la care Romania participa. In cele 21 editii la care a participat lotul olimpic al Romaniei a cucerit 304 medalii, cele mai multe fiind cele de bronz. Vorbim despre 89 medalii de aur, 94 de argint si 121 de bronz.

Clasament all time pe medalii la Jocurile Olimpice de vara - Romania lupta pentru mentinerea in top 15

Cele 304 medalii cucerite pana acum plaseaza Romania pe locul 14 intr-un clasament all-time al medaliilor. Dintre tarile care mai exista in ziua de azi, doar Germania, China si Rusia au mai multe medalii in mai putine editii decat Romania. Sigur, perioada de varf a lotului nostru olimpic a fost din anii ‘80 pana in 2000. Mai multe detalii gasiti in acest articol. Pe locul 13 in clasament se afla Germania de Est, cu 409 medalii. In ritmul actual, abia in aproximativ 100 ani o vom depasi.

Batalia pentru locul 14 este una apriga. Imediat sub Romania in clasament se afla Finlanda, cu 303 medalii. Urmeaza Canada, cu 302 medalii. Pe locul 17 o gasim pe Olanda, cu 285 medalii. Daca ar fi sa tinem cont doar de medalile de aur, Romania s-ar situa pe locul 16, dupa Coreea de Sud si inaintea Olandei.  

Acum se estimeaza ca sportivii din Romania vor acumula aproximativ 6 medalii. Canada si Finlanda este greu de crezut ca vor cuceri mai multe, insa Olanda se estimeaza ca va cuceri circa 13 medalii, lucru care ar apropia-o amenintator de Romania in clasament. 

Clasament all time pe medalii la Jocurile Olimpice de vara - SUA are peste 1 000 medalii de aur 

Doar doua natiuni au depasit numarul total de 1 000 medalii: SUA si fosta URSS. Interesant este ca sportivii din SUA au cucerit mai multe medalii de aur decat URSS medalii totale. Daca URSS cucerea 1 010 medalii in total, medaliile de aur ale americanilor au ajuns la 1 022. In total, SUA a cucerit 2 523 medalii. Pe pozitia a treia in clasamentul medaliilor este Marea Britanie, cu 851 medalii.  

Clasament all time pe medalii la Jocurile Olimpice de vara - Destule loturi olimpice fara nici macar o medalie

Din cele 205 natiuni participante in istoria Jocurilor Olimpice de Vara, 71 nu au obtinut inca ncio medalie. Este drept, multe dintre aceste natiuni au trimis putini spotivi la fiecare dintre editii. Cea mai ghinionista natiune, daca putem spune asa, este Monaco, aceasta participand la 20 editii. Urmeaza Liechtenstein si Myanmar, cu 17 editii fara medalie. Malta, cu 16 editii si Bolivia, respectiv San Marino, cu 14 editii fiecare, urmeaza in acest clasament. Sa fie acum sansa unora dintre aceste natiuni la prima lor medalie cucerita la Jocurile Olimpice de vara? De precizat ca niciuna dintre cele 6 natiuni enumerate mai sus nu are mai mult de 6 sportivi in lotul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.