Legalizarea Gamblingului in Ucraina – tot ce trebuie sa stii

Despre expert:

Dainis Niedra a organizat in trecut diferite turnee de poker si a fost directorul Federatiei de Poker din Letonia. In prezent, Dainis detine functia de Director General pe Europa Centrala si de Est la Enlabs.

In ultima saptamana, in timp ce eram in vacanta si incercam sa ma gandesc tot mai putin la business, reteaua de socializare Linkedin a fost impanzita de postari despre un eveniment extrem de important pe care eu personal il astept de la inceputul acestui an. Pe data de 14 Iulie 2020, oficialii din Ucraina au aprobat o lege care reprezinta un pas urias spre legalizarea gamblingului. 

Incepand cu anul 2009, orice actiune de gambling (pariuri sportive, activitati de cazino sau pacanele) a fost interzisa in Ucraina. Timp de 11 ani au fost zeci de incercari pentru ca acest sector sa se intoarca in legalitate. Toate au reprezentat insa un esec, pana in vara acestui an. Evident, noua lege adoptata are unele hibe si exista oameni care o contesta. Nu va reveni totul la normal imediat, insa este un pas inainte pentru gamblingul din Ucriana.

De la inceputul lui 2020, au fost peste 3.800 de amendamente pentru aceasta lege si nu mai putin de 3.300 au fost acceptate. Pandemia de Coronavirus a reprezentat un impediment important in adoptarea acestei legi. Aceasta a fost insa semnata de Parlamentul din Ucraina si acum a ajuns pe masa presedintelui. Dainis Niedra a declarat urmatoarele:

Sunt un fan declarat al legalizarii acestei industrii. Doar asa putem construi un segment stabil, transparent si complet responsabil.

Ucraina reprezinta o piata de desfacere imensa, cu peste 42 de milioane de locuitori. In aceste conditii, atat jucatorii cat si operatorii vor avea mult de castigat. Desi legea a fost aprobata in parlament, exista cateva intrebari ramase fara raspuns. Nu s-a stabilit un tipar exact pentru plata impozitelor si a taxelor pentru cazinourile si casele de pariuri stradale, asadar vom vorbi in cele ce urmeaza doar de mediul online.

Licente

Toate licentele acordate online trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

  • Platforma trebuie sa fie certificata
  • Jocurile de cazino trebuie sa fie certificate
  • Operatorul trebuie sa detina un sistem de monitorizare

Sunt conditii perfect normale, aplicate de marea majoritate a tarilor. Va exista o perioada de tranzitie, deoarece sistemul de monitorizare de care aminteam anterior trebuie pus la punct, iar astfel de operatiuni necesita timp. Acesta vine in sprijinul operatorilor, iar taxele pot fi platite intr-un mod mai elegant.

Embargoul caselor de pariuri din Rusia

Compania care detine casa de pariuri nu poate fi asociata nici in mod direct, nici indirect, cu rezidenti din Rusia. Va fi interesant de vazut cum operatorii din Est vor incerca sa ocoleasca aceasta norma. 

Segmentarea geografica

Licentele pentru operatorii de gambling din Ucraina nu vor sa limiteze accesul rezidentilor din afara tarii.

Interzicerea unor tipuri de pariuri

Raportandu-ne la pariuri, ei bine vor fi interzise pariurile pentru meciuri virtuale, precum si loterii. Ramane de vazut daca parlamentul va aproba deschiderea unei platforme care poate oferi separat doar sporturi virtuale, cu o licenta de cazino.

Varsta minima

Varsta minima pentru a putea juca la pariuri in Ucraina este de 21 de ani. Este o controversa globala ce pluteste in jurul acestui factor, deoarece parlamentul permite cetatenilor de 18 ani sa voteze si sa conduca. In aceste conditii, de ce nu ar putea la fel de bine sa mearga si la cazino? Este o granita subtire a acestei decizii, care cu siguranta va isca unele decizii in sectorul jocurilor de noroc.

Totusi, cel mai controversat domeniu este cel al taxelor. Declaram acest lucru deoarece activitatile vor fi segmentate in 3:

  • Pariuri Sportive
  • Cazino
  • Poker

Majoritatea operatorilor licentiati le includ pe toate 3 intr-o singura platforma. Ucraina insa va dori sa taxeze separat aceste segmente si sa formeze platforme separat pentru fiecare. Dupa ultimele informatii, se pare ca taxele anuale pentru fiecare domeniu se vor invarti in jurul acestor sume:

  • Pariuri Sportive – 1.05 milioane de $ pe an dupa introducerea sistemului de monitorizare
  • Cazino 230k $ pe an dupa introducerea sistemului de monitorizare
  • Poker 175k $ pe an

Standardele pentru marea majoritate a tarilor includ un depozit, care in cazul Ucrainei este de 1.3 milioane de dolari. Cat inca nu va fi introdus sistemul de monitorizare, taxele se vor multplica cu pana la x3. Totusi, nu se vor percepe taxe pentru castiguri, fiind o veste buna pentru clienti.

Asteptarile guvernului se invarti in jurul sumei de 150-200 de milioane de $ pe an, sub forma de taxe. Vorbim aici atat de industria online, cat si de cea offline. 

Cea mai vehementa reactie a venit de pe urma impozitarii fixe. Costurile fixe la un nivel atat de ridicat pot deveni un obstacol important pentru potentialii operatori mici si mijlocii din Ucraina. De altfel, concurenta va avea mult de suferit.  Astfel de taxe pot descuraja operatorii ce nu dispun de bugete importante, iar astfel numele mari de pe piata gamblingului vor avea de castigat. Exista discutii si teorii, conform carora operatorii mari din Ucriana fac presiuni si lobby asupra guvernului, tocmai pentru a elimina posibila concurenta.  Directorul general al Parimatch – Sergey Portnov – a declarat faptul ca a fost deja primita o licenta pentru compania sa, care este gata sa opereze in domeniul legal.