Istoric Cupa Confederatiilor

Aceasta este a zecea editie a Cupei Confederatiilor, prima disputandu-se in 1992.

Formatul cu 8 echipe impartite in doua grupe, durata dintre competitii fiind de 4 ani, nu s-a adoptat inca de la inceput. Astfel, prima editia s-a desfasurat in 1992 si numara 4 echipe, a doua a avut loc in 1995, la start prezentandu-se 6 echipe. S-a trecut apoi la formatul actual, cu doua grupe a cate 4 echipe, cea de-a treia editie disputandu-se insa peste doar doi ani. De altfel, pana in 2005 competitia a avut loc din doi in doi ani, apoi intervalul marindu-se la 4 ani.
 
Din cele 9 editii de pana acum, Brazilia si Mexic au avut cele mai multe participari: 7. De altfel, brazilienii au castigat competitia de 4 ori, urmata de Franta, cu doua trofee si de Argentina, Danemarca si Mexic, cu un trofeu. Nu mai putin de 33 formatii au fost prezente la Cupa Confederatiilor, inclusiv cele 3 calificate in premiera pentru aceasta editie. Dintre ele 10 sunt din Europa, 5 din Asia, 6 din America de Sud, 6 din Africa, 3 din America Centrala si de Nord si 3 din Oceania, incluzand-o aici pe Australia.
 

1. King Fahd Cup 1992


Tara gazda: Arabia Saudita
Campioana: Argentina

 
In primele doua editii competitia s-a numit King Fahd Cup, disputandu-se in Arabia Saudita. Au participat 4 echipe, in afara gazdelor fiind prezente Argentina, Coasta de Fildes si SUA. In semifinale Argentina trecea de Coasta de Fildes cu 4-0, iar Arabia Saudita de SUA cu 3-0. In finala mica SUA a facut spectacol, invingand-o cu 5-2 pe Coasta de Fildes, in finala mare Argentina trecand de Arabia Saudita cu 3-1. Golgheterii competitiei au fost argentinianul Gabriel Batistuta si americanul Bruce Murray, ambii cu doua reusite.

2. King Fahd Cup 1995
 

Tara gazda: Arabia Saudita
Campioana: Danemarca

 
A doua editie a Cupei Kind Fahd  a numarat 6 echipe. Vorbim de Arabia Saudita, Argentina, Danemarca, Japonia, Mexic si Nigeria. De punctat, de asemenea, ca printre cei 3 arbitri de centru prezenti la acea competitie s-a numarat si Ion Craciunescu. Cele 6 echipe au fost divizate in doua grupe, prima din fiecare grupa urmand a disputa finala mare, iar a doua finala mica. Castigatoarea grupei A s-a decis dupa loviturile de departajare, Danemarca impunandu-se, urmata de Mexic si Arabia Saudita. Grupa B a fost castigata de Argentina, urmata de Nigeria si Japonia.
 
In finala mica Mexic a invins-o pe Nigeria dupa loviturile de departajare, la finalul celor 90 minute tabela indicand scorul de 1-1, pentru ca in finala mare Danemarca sa castige cu 2-0 in fata Argentinei. Golgheterul competitiei a fost mexicanul Luis Garcia, cu 3 reusite.

3. Cupa Confederatiilor 1997


Tara gazda: Arabia Saudita
Campioana: Brazilia

 
Desi cu o alta denumire si cu un nou format, editia a treia a Cupei Confederatiilor s-a desfasurat tot in Arabia Saudita. Din grupa A faceau parte Arabia Saudita, Australia, Brazilia si Mexic, iar din grupa B Africa de Sud, Cehia, Emiratele Arabe Unite si Uruguay, primele doua din fiecare grupa calificandu-se in semifinale. Aici Brazillia o invingea pe Cehia cu 2-0, iar Australia cu 1-0 pe Uruguay dupa extra-time. In finala mica Uruguay era invinsa tot cu 0-1 de Cehia, in vreme ce Brazilia se distra cu Australia in finala mare, impunandu-se cu 6-0. Golgheterul competitiei a fost brazilianul Romario, care a reusit 7 goluri.

4. Cupa Confederatiilor 1999


Tara gazda: Mexic
Campioana: Mexic

 
Odata cu parasirea Arabiei Saudite, echipa gazda si-a fructificat avantajul propriului teren, castigand trofeul. Este vorba despre Mexic, care a fost in grupa cu Arabia Saudita, Bolivia si Egipt, in timp ce celelalte 4 participante se numeau Brazilia, Germania, Noua Zeelanda si SUA. In semifinale Mexic o invingea pe SUA dupa extra-time cu 1-0, iar Brazilia o spulbera pe Arabia Saudita, scor 8-2. Mexic nu s-a lasat impresionata de aceasta victorie, in finala mare impunandu-se in fata brazilienilor cu 4-3. Finala mica a fost castigata de SUA, care se impunea cu 2-0 in fata Arabiei Saudite. Au fost nu mai putini de 3 golgheteri ai competitiei. Este vorba de brazilianul Ronaldinho, mexicanul Cuauhtemoc Blanco si de jucatorul din Arabia Saudita Marzouq Al-Otaibi, fiecare cu 6 reusite.

5. Cupa Confederatiilor 2001


Tari gazda: Japonia si Coreea de Sud
Campioana: Franta

 
Aceasta editie a fost prima in care Cupa Confederatiilor s-a disputat in tarile care urmau sa gazduiasca Mondialul anul urmator. Din grupa A au facut parte Australia, Coreea de Sud, Franta si Mexic, iar din grupa B Brazilia, Camerun, Canada si Japonia. In semifinale Japonia o invingea pe Australia cu 1-0, iar Franta pe Brazilia cu 2-1. Atat in finala mare, cat si in finala mica se inregistra scorul de 1-0. In cea mica Australia reusea surpriza, invingand-o pe Brazilia, pentru ca in finala mare Franta sa treaca de Japonia. Au fost nu mai putini de 7 golgheteri, dintre care 4 din Franta, fiecare cu doua reusite.

6. Cupa Confederatiilor 2003


Tara gazda: Franta
Campioana: Franta

 
Prima echipa care isi apara trofeul devenea Franta. In 2003 aceasta a fost in grupa cu Japonia, Columbia si Noua Zeelanda, grupa B fiind formata din Brazilia, Camerun, SUA si Turcia. In semifinale Camerun o invingea pe Columbia cu 1-0, iar Franta cu 3-2 pe Turcia. In finala mica Turcia se impunea in fata Columbiei cu 2-1, in finala mare Franta castigand dupa extra-time in fata Camerunului cu 1-0. Sarbatoarea a fost insa umbrita de decesul camerunezului Marc-Vivien Foe, deces produs in urma unui infarct in timpul semifinalei contra Columbiei. Golgheterul competitiei a fost francezul Thierry Henry, cu 4 goluri.

7. Cupa Confederatiilor 2005
 

Tara gazda: Germania
Campioana: Brazilia

 
In 2005 Brazilia cucerea cel de-al doilea titlu in Cupa Confederatiilor, desi calificarea din grupe a venit cu emotii. Brazilienii au terminat pe locul secund o grupa cu Grecia, Japonia si Mexic. De cealalta parte, tara gazda castiga o grupa din care au mai participat Argentina, Australia si Tunisia. In semifinale Brazilia o invingea pe Germania, scor 3-2, in vreme ce Argentina o elimina dupa loviturile de departajare pe Mexic. Finala mica era castigata de Germania, care o invingea in extra-time pe Mexic, in finala mare Brazilia invingand-o pe Argentina cu 4-1. Golgheterul competitiei a fost brazilianul Adriano, cu 5 reusite.

8. Cupa Confederatiilor 2009


Tara gazda: Africa de Sud
Campioana: Brazilia

 
A fost prima editie disputata la interval de 4 ani de precedenta. In zgomotul vuvuzelelor de pe stadioane Brazilia a castigat al treilea titlu din scurta istorie a competitiei si al doilea consecutiv. Brazilienii au castigat o grupa cu Egipt, Italia si SUA, in vreme ce grupa cealalta era castigata de Spania, urmata de Africa de Sud, Irak si Noua Zeelanda. In semifinale Brazilia o invingea pe Africa de Sud cu 1-0, Dani Alves punctand in minutul 88, in timp ce Spania era invinsa de SUA cu 0-2. In finala mica Spania se impunea cu 3-2 in fata Africii de Sud dupa extra-time. Finalul celor 90 minute a fost unul nebun, in doar 5 minute inscriindu-se 3 goluri. In finala mare Brazilia o invingea pe SUA cu 3-2, dupa ce la pauza era condusa cu 0-2. Golgheterul competitiei a fost brazilianul Luis Fabiano, cu 5 goluri.

9. Cupa Confederatiilor 2013


Tara gazda: Brazilia
Campioana: Brazilia

 
Pentru a treia oara la rand si a patra in istorie brazilienii au castigat trofeul, de aceasta data la ei acasa. Formatia sud-americana a castigat o grupa cu Italia, Japonia si Mexic, in cealalta grupa participand Spania, Nigeria, Tahiti si Uruguay. In semifinale Brazilia o invingea cu 2-1 pe Uruguay, iar Spania pe Italia la loviturile de departajare, la finalul celor 120 minute scorul fiind 0-0. In finala mica Italia o invingea pe Uruguay dupa loviturile de departajare, la finalul celor 120 minute tabela aratand scorul de 2-2. Finala mare a fost castigata de brazilieni, care i-au invins pe spanioli cu 3-0. Golgheterii competitiei au fost brazilianul Fred si spaniolul Fernando Torres, cu 5 goluri fiecare.