INFOGRAFIC: Care este cea mai profitabila echipa din Premier League?

In editia recent incheiata, cel mai spectaculos campionat din lume, Premier League, nu ne-a mai rezervat o surpriza atat de mare precum acum doua sezoane, cand Leicester castiga titlul de campioana.
 
Studiind statistica editiei trecute am descoperit insa cateva lucruri destul de interesante, pe care dorim sa le impartasim cu voi. Aici includem mai ales echipele care ne-ar fi adus profit daca am fi plasat aceeasi suma de bani pe victoria lor, respectiv pe remiza in fiecare etapa. Statisticile se refera insa si la numarul de goluri, de cartonase sau de cornere. Studiindu-le, ne vom face o idee despre formatiile/tipurile de pariu care ne-ar putea aduce profit sezonul viitor.
 
 

Goluri inscrise


In acest sezon de Premier League au fost marcate 1 064 goluri.  Atat cea mai buna ofensiva, cat si cea mai buna defensiva a avut-o Tottenham. Cel mai prost atac i-a apartinut lui Middlesbrough, iar cea mai slaba defensiva celor de la Hull. Manchester City a inregistrat 27 meciuri cu minim 3 goluri, cele mai putine partide cu mai mult de doua goluri avandu-le rivala Manchester United (13).
 
  • Prima repriza

Au fost marcate 462 goluri, Liverpool fiind prima in top, cu 39 reusite. La polul opus s-au aflat Hull si Sunderland, cu 11 reusite. Manchester United si Tottenham au avut cea mai buna defensiva (11 goluri primite), iar Watford pe cea mai proasta (35 goluri primite). Cele mai multe goluri au fost inscrise intre minutele 31-45 (196), iar cele mai putine intre minutele 0-15 (132).
 
In intervalul 0-15 cele mai multe goluri au fost inscrise de Chelsea (12), iar primite de catre Hull (10). In intervalul 16-30 cele mai multe goluri au fost inscrise de Liverpool (16), iar primite de catre Bournemouth (15), in vreme ce in intervalul 31-45 cele mai multe goluri au fost inscrise de Liverpool (18), iar primite de catre Watford (21).
 
  • A doua repriza

S-au inscris 602 goluri, Tottenham si Arsenal marcand 50, cea mai buna defensiva apartinandu-i lui Chelsea, cu 14 goluri primite. Cele mai putine goluri (12) au fost inscrise de Middlesbrough, iar cele mai multe goluri au fost incasate de Hull (52). Cel mai mult s-a marcat intre minutele 76-90 (258 goluri), iar cel mai putin in intervalul 61-75 (176 reusite).
 
In intervalul 46-60 cele mai multe goluri au fost inscrise de Liverpool si Tottenham (18), iar primite de catre Watford (15). In intervalul  61-75 cele mai multe goluri au fost inscrise de Liverpool (14), iar primite de catre Hull (17), in vreme ce in intervalul 76-90 cele mai multe goluri au fost inscrise de Arsenal (26), iar primite de catre Hull (26).
 

Cartonase galbene


Cele mai multe cartonase galbene au fost vazute de  Watford (87), iar cele mai putine de Liverpool si Bournemouth (54).  West Ham a incasat 8 cartonase galbene in primul sfert de ora, Stoke a primit 16 galbene intre minutele 16 si 30, pentru ca Sunderland sa vada 20 galbene in intervalul 31-45. West Bromwich a incasat 21 cartonase galbene in repriza secunda pana in minutul 60, Sunderland a incasat nu mai putin de 19 galbene in perioada 61-75, pentru ca Marnchester United sa vada 37 galbene in ultimul sfert de ora. In prima repriza au fost acordate 497 galbene, iar in a doua 913.
 

Cartonase rosii


Cele mai eliminate echipa in sezonul trecut de Premier League au fost West Ham, Watford si Hull, care au primit 5 cartonase rosii, pe cand 6 echipe au incheiat sezonul fara vreo eliminare. Dintre cele 41 eliminari, 12 s-au inregistrat in prima repriza, iar 29 in repriza secunda.
 

Arbitri


Cel mai exigent arbitru a fost Kevin Friend, care a acordat 95 cartonase galbene si unul rosu in 20 meciuri, cu o medie de 4.75 galbene pe meci. Cele mai multe galbene au fost aratate de Robert Madley: 126 in 30 meciuri, cu o medie de 4.2 galbene pe meci, acesta trimitand la cabine si doi jucatori. De cealalta parte, cel mai permisiv arbitru dintre cei care au participat la peste 20 meciuri a fost Michael Oliver, cu o medie de 3.36 galbene pe meci, in conditiile in care acesta a participat la 33 meciuri. In ceea ce priveste cartonasele rosii, Mike Dean a eliminat 5 jucatori in cele 30 meciuri arbitrate.
 

Cornere


De cele mai multe lovituri de colt a beneficiat Manchester City (280), urmata de Tottenham (273), iar de cele mai putine Middlesbrough (141). Cele mai putine cornere impotriva le-a avut Manchester City (131), urmata de Liverpool (133), in vreme ce cele mai multe cornere impotriva a vazut Burnley (263).

 
Alte statistici


Tottenham a sutat de cele mai multe ori pe spatiul portii (255), cele mai putine ocazii avandu-le Middlesbrough (100). In ceea ce priveste paradele portarului, Sunderland a fost salvata de goalkeeper in 172 randuri, in vreme ce portarul lui Liverpool a avut doar 65 interventii. Manchester United si Burnley au fost surprinse cel mai des in offside (de 99 ori), in vreme ce Swansea  s-a confruntat cu aceasta situatie de 49 ori.
 

Surprize


In sezonul de Premier League ce tocmai s-a incheiat am avut parte de 30 surprize, prin asta intelegand echipe care s-au impus avand o cota mai mare de 3.99 la victorie. Watford, Swansea si Crystal Palace se afla pe podium daca ne uitam la cota avuta la victorie.

 
Echipele care au provocat cele mai multe surprize au fost Burnley si Hull. Cu exceptia primelor 6 clasate, nu au provocat vreo surpriza nici Southampton, insa nici Middlesbrough.
 

Echipe profitabile


In cele ce urmeaza vom vedea echipele care ne-ar fi adus profit daca in fiecare runda am fi plasat aceeasi miza (sa spunem 100 lei) pe faptul ca vor castiga, respectiv ca vor remiza.
 
  • La victorie

In mod poate surprinzator, Chelsea ar fi fost echipa cea mai profitabila din Premier League daca am fi plasat pe victoria ei in fiecare runda si asta fiindca a comis doar 8 pasi gresiti. 9 din cele 20 echipe ne-ar fi adus profit daca am fi abordat aceasta strategie.
 
  • La egal

De departe Manchester United ne-ar fi adus cel mai mare profit daca in fiecare runda am fi decis sa plasam pe o remiza in meciul lor. Sapte echipe ne-ar fi adus profit daca etapa de etapa am fi plasat pe faptul ca acestea vor remiza.