In acest sezon Romania va gazdui doua etape din Cupa Mondiala de sarituri cu schiurile si la masculin, nu doar la feminin

Calendarul competitional masculin de sarituri cu schiurile va incepe in acest sezon pe 22 noiembrie, incheindu-se pe 15 martie.

Primele etape vor avea loc la Wisla, in Polonia. Vorbim de o etapa pe echipe si una individuala. Ultimul weekend se va desfasura in Vikersund, Norvegia. In total vor fi 30 etape la individual si 6 pe echipe.

Rasnov va gazdui etapa cu numarul 1 000 la individual masculin

Cea mai mare noutate din acest sezon, cel putin pentru noi, romanii, o constituie introducerea a doua etape individuale la Rasnov. Trambulina din Valea Carbunarii este singura “trambulina normala” din calendar. Asta inseamna un punct de constructie la doar 90 metri. Celelalte trambuline din calendar sunt fie mari (punct de constructie la 120 m), fie gigant (punct de constructie la 200 m).

Cele doua etape se vor disputa in weekendul 21-22 februarie, calificarile avand loc pe 20 februarie. Initial, etapele erau programate pentru trambulina din Pine Mountain, Utah. Doar ca americanii nu au intrunit toate conditiile necesare pentru a dobandi certificatul FIS de eligibilitate. 

Vestea este cu atat mai surprinzatoare cu cat Romania nu are nici macar un sportiv in Cupa Mondiala. Rezultatul bun obtinut insa de Andrei Cacina in Cupa Continentala, acesta clasandu-se locul 25 la general sezonul trecut, a contribuit serios la decizia FIS de a acorda Romaniei oportunitatea de a gazdui etape la masculin. Nu doar atat, dar cea de-a doua etapa de la Rasnov va fi etapa individuala cu numarul 1000 din istoria Cupei Mondiale de sarituri cu schiurile la masculin. De precizat ca si la feminin vom avea doua etape la Rasnov, in perioada 24-26 ianuarie. Este al saselea sezon in care Rasnov gazduieste etape de Cupa Mondiala la feminin. 

Calendar competitional 2019-2020 

Revenind la masculin, sa spunem ca prima competitie oficiala, cea de la Wisla, va fi pe echipe. Celelalte 5 etape de echipa vor avea loc la Klingenthal (14 decembrie 2019), Zakopane (25 ianuarie 2020), Lahti (29 februarie 2020), Oslo (7 martie 2020) si Vikersund (14 martie 2020). Ultima etapa, cea de la Vikersund, se va disputa pe trambulina gigant. Celelalte runde ce vor avea loc pe trambuline gigant sunt cele de la Kulm, Austria (15-16 februarie 2020).

Ca in fiecare sezon, Turneul celor 4 Trambuline se va desfasura inainte si dupa Anul Nou. Vom avea aici 4 etape, in urma acestora intocmindu-se un clasament general care va lua in calcul punctajele obtinute de un sportiv in fiecare etapa. Primele doua runde vor avea loc la Oberstdorf si Garmisch-Partenkirchen (Germania), pe 30 decembrie, respectiv 1 ianuarie. Urmatoarele doua se vor desfasura la Innsbruck si Bischofshofen (Austria), pe 4 ianuarie, respectiv 6 ianuarie. Pana acum s-a intamplat de trei ori in istorie ca acelasi sportiv sa se impuna in toate cele 4 runde. Este vorba de Sven Hanawald in 2001-2002,Kamil Stoch in 2017-2018 si Ryoyu Kobayashi sezonul trecut.

De asemenea, in aceasta editie vom avea doua competitii numite Titisee-Neustadt Five si Willingen Five. Sunt competitii asemanatoare, dintr-un anumit punct de vedere, cu Turneul celor 4 Trambuline. Vor fi doua etape in fiecare dintre aceste locatii, clasamentul final luand in calcul punctajele obtinute in prima mansa, a doua mansa, dar si in calificari. Dupa cele 5 runde, practic, castigator va fi acela care are cel mai mare punctaj. La Willingen este cea de-a treia editie de acest gen, in vreme ce la Titisee-Neustadt vom asista la editia de debut.

Rezultate sezon 2018-2019 

Japonezul Ryoyu Kobayashi a dominat copios sezonul trecut, castigand 13 din cele 28 etape. Cu un total de 2085 puncte, sportivul in varsta de 22 ani pe atunci castiga detasat in clasamentul general. Pe pozitia a doua a incheiat austriacul Stefan Kraft, cu 1349 puncte, podiumul fiind completat de polonezul Kamil Stoch, cu 1288 puncte. Un alt sportiv a mai trecut de borna celor 1000 puncte. Este vorba despre polonezul Piotr Zyla, urmat fiind in clasament de un alt polonez: Dawid Kubacki. Cu 3 polonezi in top 5, nu este de mirare ca Polonia s-a impus si in clasamentul pe echipe, acolo unde a castigat 3 din cele 7 etape.

Kobayashi este favorit sa castige si acest sezon

Una dintre putinele case online care afiseaza pariuri antepost pentru Cupa Mondiala de sarituri cu schiurile este Unibet. Aici gasim cote pentru clasamentul general, insa si pentru clasamentul Turneului celor 4 Trambuline. Dupa cum va puteti imagina, ordinea favoritilor este aproape identica in ambele competitii. Astfel, in Turneul celor 4 Trambuline favorit este Ryoyu Kobayashi, cu o cota de 2.75, urmat de Kamil Stoch (5.00), Stefan Kraft (6.00) si  Markus Eisenbichler, respectiv Dawid Kubacki, ambii avand cota 12.5. 

In clasamentul general favorit la a castiga este Kobayashi, cu o cota de 2.25. Japonezul este urmat de Stoch (5.00), Kraft (5.5) si Kubacki (14.0). De asemenea, Unibet ne ofera cote si pentru sportivii care se vor clasa in top 3 la general. Nu in ultimul rand, ni se propun cote si pentru Raw Air Tournament, competitie care ia in calcul punctele obtinute in ultimele 4 locatii din Norvegia (Oslo, Lillehammer, Trondheim si Vikersund). Primii 3 favoriti sunt aceiasi, al patrulea fiind norvegianul Robert Johansson. Evident, Unibet va oferi cote si pentru fiecare etapa individuala si pe echipe.

Pariaza cine crezi ca va face legea in acest sezon