Ghid Blackjack sau “21”

 Jocul de blackjack sau "21", cum este mai cunoscut in Romania, este fara indoiala unul dintre cele mai populare jocuri de masa. Regurile sunt extrem de simple, dar fara rabdare si autocontrol n-ai ce cauta in acest joc. Regulile jocului de blackjack sunt extrem de usor de invatat si nu dureaza mai mult de cateva minute. Nu trebuie sa fi un geniu in matematica ca sa poti apuca de joc. Inainte sa te apuci, iata regulile.

Reguli generale Blackjack

La masa se afla un dealar si maxim sapte jucatori. Fiecare jucator pariaza din pozitia lui de pariere, iar la anumite cazionuri poti ocupa mai multe locuri. Fiecare masa are o miza minima si o miza maxima care poate fi pariata intr-o runda. (La masa prezentata in imagine, miza minima este 25 RON, iar miza maxima 12.500). Miza poate fi schimbata la inceputul fiecarui runda, dand click pe jetonul cu miza dorita, iar timpul de pariere intre doua runde este de 15 secunde. 

Odata plasat pariul, jucatorii primesc doua carti cu fata in sus in dreptul casutelor, iar dealerul va primi si el doua, dar doar cu una cu fata in sus. Cealalta carte va fi intoarsa doar dupa ce toti jucatorii au deciziile pentru “boxa” lor. Scopul este de a avea o mana mai buna decat dealerul. Trebuie sa ai carti cu o valoarea mai mare decat dealerul, dar atentie, fara a depasi un total de 21. In cazul in care depasesti 21, ai pierdut automat, indiferent de ce mana o sa aiba dealerul, dupa ce intoarce cartea ascunsa. O mana castigatoare se plateste 1 la 1 (cota2). Totusi, ceea mai buna mana este chiar “blackjack”, care este alcatuita dintr-un as si orice carte cu valoarea 10. In cazul unui blackjack, se plateste 3 la 2 (cota 2.5).  

La blackjack, Valetii, Damele, Popii si Decarii au aceeasi valoare: 10, iar asii pot avea doua valori, 1 sau 11, depinde care numar te ajuta cel mai mult. In cazul in care ai un As si un 7, mana poate valora 8 sau 18 “soft”. Daca in primele doua carti ai un As, acea mana va fi numita soft, deoarece mai poti trage o carte, fara riscul de a depasi 21. De exemplu, ai un As si un patru, adica 5/15. Daca vine o carte mare, Asul va avea valoare 1 si in aceste conditii nu poti depasi 21. Dupa ce te opresti, vine randul dealerului sa intoarca cartea si in cazul in care are mai putin de 17, trebuie neaparat sa traga inca o carte. Nu se poate opri sub 17. In cazul in care depaseste 21, se numeste “bust”. Cand mana ta este la egalitate cu cea a dealerului, atunci vei primi miza inapoi. 

Decizii pe care le poti lua la Blackjack

Dupa ce primesti cele doua carti, vei fi nevoit sa iei o decizie. Trebuie sa ai in vedere cartea dealerului si cartile tale.

Iata optiunile pe care le poti alege:

  • Cere carte

Daca valoarea cartilor tale nu ti se pare suficienta sa castigi, poti cere o carte sau mai multe, pana cand ajungi la 21 sau dupa ce il depasesti.

  • Opreste-te

Te poti opri cand vrei, pana cand valoarea totala al mainii tale este 21 sau mai mic.

  • Split (impartite)

Optiunea “split” iti apare doar cand ai doua carti de aceeasi valoare. Nu este recomandat sa faci split de fiecare data, dar cand o faci, practic vei avea doua maini, nu doar una. In cazul in care ai doi asi, este recomandat sa faci split, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca primesti doar o singura carte pentru fiecare dintre cele doua maini create, fara sa ai voie sa mai tragic o carte.

  • Dubleaza

In cazul in care alegi sa dublezi, primesti doar o singura carte, iar miza se dubleaza automat. Acest procedeu este destul de riscant, dar destul de des folosit.

  • Asigurare

Optiunea este valabila doar cand prima carte a dealerului este As. Iti poti asigura miza initiala, iar in cazul in care dealerul are blackjack, primesti banii inapoi.

Majoritatea caselor de pariuri online ofera aceasta posibilitate, de a juca blackjack cu dealer live. Totul este la vedere, iar totul depinde de tine, de alegerile tale.