Ganduri in timp ce impachetez pentru EURO

Se anunta un EURO frumos, "democratic", imprevizibil. Nu vad o dictatoare, o echipa care sa-si "subordoneze" adversarele din start, ca sa-l parafrazez pe Ilie Dumitrescu. La EURO 2000, Franța arata ca o imensa favorita dupa ce cucerise intr-un mod impresionant titlul mondial din '98. La fel la ultimul EURO, Spania era vazuta ca o pretendenta implacabila in drumul spre trofeu avand in continuare mare parte din generatia care cucerise titlul european in 2008 si cel mondial in 2010.


Acum avem o campioana mondiala, Germania, in regres fata de momentul triumfului de acum doi ani. Nici Spania nu mai e chiar Furia Roja care să spulbere orice adversar. Iar gazda, Franta, este impunatoare in atac, dar usor nesigura in ariergarda.


Belgia are cel mai bun lot din istoria sa, chiar peste optzecistii care ajungeau in careul mondial de asi, chiar peste generatia lui Scifo. Belgia este echipa europeana cu cea mai buna clasare in ierarhia FIFA. Belgia de acum este Olanda de odinioara, Olanda de acum facand chiar rocada si aratand precum rigida Belgie de acum ceva bani. Belgia are un lot entuziasmant, solutiile de la mijloc si din atac fiind exceptionale. La fel si in ceea ce priveste poarta. In aparare exista insa umbra absentelor lui Kompany si Lombaerts. Dar rolul capitanului accidentat, Kompany, poate fi preluat de cel mai bun fundas din sezonul trecut in Premier League, Alderweireld.


Italia nu are stralucire, chiar daca asta nu e neaparat o mare problema pentru pragmatica squadra azzura. Estul trimite niste "masini" bune de clasa medie precum Polonia, Croatia, Rusia, Turcia, Cehia si Slovacia. Avem si nationalele care ar trebui sa-si schimbe numele in Zlatania si Ronaldia, Suedia si Portugalia traind mult prea mult din genialitatea liderilor lor.


Anglia implineste o jumatate de veac de la singurul sau trofeu major. Vine cu generatia post Gerrard/Lampard si pare naravasa rau cu detasamentul sau de 5 atacanti de clasa luat peste Canalul Manecii de cel mai batran si cel mai bine platit selectioner de la EURO, Hodgson. Sa vedem daca Anglia ramane nationala cu cei mai frumosi suporteri, cel mai frumos imn, cea mai frumoasa presa, cel mai frumos echipament si cele mai frumoase iluzii spulberate. Invariabil la crudele penaltyuri.


Noi venim cu cea mai cenusie distributie a noastra din istoria prezentelor noastre la turneele finale. N-avem nimic special, dar Grecia ce avea special in 2004? Avem un mic geniu prea necopt, Stanciu, si unul mare dar prea copt, Sanmartean. In rest, multe transee sapate de generalul care iese doar pe furis in atac. Cum din grupe ies din competitie doar 8 echipe, cred ca gasim totusi 8 selectionate mai slabe decat a noastra la acest EURO extra-large. Apoi, in optimi, sper intr-o "hop, eroina, hop, hop, eroina" si sa ajungem astfel la aurul nostru dintotdeauna, sferturile.


Asadar, nici nu stiu ce este mai incredibil in pronosticurile mele, Belgia campioana europeana sau Romania in sferturi. Dar, asa cum spuneam la inceput, mi se pare un EURO frumos tocmai pentru ca este atat de imprevizibil. Si, daca aveti impresia ca ma aventurez prea mult, luati-o pe asta a lui Keseru: "nu pierdem cu Franta".