Fotbalisti de aur pentru "Gheata de Aur"

Tic-tac, tic-tac... Etapele din marile campionate europene se scurg, iar lupta pentru "Gheata de Aur" se inteteste cu fiecare saptamana care trece.

Inainte de a preciza cum stau lucrurile in momentul de fata, de mentionat este modul in care punctele se acorda fiecarui fotbalist in parte. Pentru fiecare gol marcat de fotbalistii ce activeaza in Europa, acestia primesc un punct sau puncte. Diferenta o face dificultatea campionatelor in care acestia evolueaza. Numarul de goluri al fiecarui fotbalist se inmulteste cu factorul ligii in care acesta evolueaza si astfel obtinem punctele fiecarui marcator din Europa. Primele 5 ligi europene (Spania, Germania, Anglia, Italia si Portugalia) au factorul 2. Urmatoarele (printre care si Franta, 1.5 puncte). Ligile mai slabe au factorul 1.
 

Lionel Messi, Edin Dzeko si Gonzalo Higuain au marcat in acest weekend. Robert Lewandowski de asemenea. Alexandre Lacazette a ajuns la 20 de penalty-uri marcate in Ligue 1 din sezonul 2014/2015 pana acum. Toate aceste evenimente au facut ca intermediarul clasement al Ghetei de Aur sa se modifice.

Cristiano Ronaldo, cel mai bun fotbalist al lumii si detinatorul unui numar record de "Ghete de Aur" (4), sta destul de prost in acest sezon, clasandu-se pe locul 19 cu 28 de puncte, la egalitate cu Jermain Defoe si Harry Kane. Da, asta inseamna ca lusitanul a marcat 14 goluri in campionatul spaniei pana acum.

In acest moment, primul loc in ierarhie este impartit de Lionel Messi, Edin Dzeko si Gonzalo Higuain, ce au cate 38 de puncte, marcand cate 19 goluri. Acestia sunt urmati de atacantul celor de la PSG, Edi Cavani, cu 37.5 puncte. Marele dezavantaj al acestuia este ca in campionatul francez, factorul este 1.5, ceea ce il face sa fie pe locul 4, desi are mai multe goluri inscrise ca cei din fata sa (25 de goluri pana acum).
 

Desi in mod normal i-as fi acordat lui Cavani prima sansa, acest dezavantaj pe care l-am mentionat ma face sa cred ca acesta nu are sanse reale sa obtina titlul de cel mai bun marcator din Europa la finalul acestui sezon.

Lionel Messi este unul dintre cei mai buni jucatori din lume si un marcator extraordinar. Gonzalo Higuain activeaza pentru echipa ce domina campionatul italian de cativa ani si are instincte innascute de marcator. Edin Dzeko are un nou sezon fenomenal, la nivelul celor de pe vremea cand juca pentru Wolfsburg. Robert Lewandowski si Aubameyang se afla si ei printre primele locuri si pot emite pretentii de asemenea. Bas Dost, atacantul celor de la Sporting, are niste cifre formidabile si poate fi surpriza placuta a acestui clasament la finalul sezonului. Luis Suarez, detinatorul trofeului, are 18 goluri si se afla pe locul 5 in acest moment. Calitatile acestuia sunt cunoscute.

Acesti fotbalisti pe care tocmai i-am mentionat sunt cei pe care ii vad cu sanse reale la obtinerea ghetei de aur. Ramane de vazut daca unul dintre ei va reusi sa obtina premiul mult-ravnit. Sau cine stie, poate Cristiano Ronaldo va reusi sa marcheze un hattrick in urmatorul meci si va reveni in cursa. Un aspect important este faptul ca acesta, alaturi de echipa sa, Real Madrid, are si mai putine meciuri disputate ca ceilalti.