Formula 1 - statistici, cote și pronosticuri pentru Marele Premiu al Australiei din 2024

În urmă cu ceva ani, englezul Gary Lineker spunea că „Fotbalul este un joc simplu: 22 de bărbaţi urmăresc o minge şi la final Germania câştigă întotdeauna”. 

Acum, raportându-ne la Formula 1 și la evenimentele din ultimele sezoane, putem adapta declarația pentru acest sport cu motor și să spunem „Formula 1 este o competiție în care 20 de piloți se întrec pe diverse circuite, iar la final Max Verstappen câștigă”. Olandezul domină autoritar fiecare cursă, dar sub el se dau lupte cu adevărat interesante. 

Un nou episod din sezonul 2024 ne așteaptă pe un circuit extrem de interesant, în Australia. Cursa se va desfășura în weekendul 22-24 Martie pe Albert Park Circuit, iar noi vom putea urmări întregul spectacol pe canalele Antenei 1. 

Weekendul debutează chiar de joi spre vineri noapte, de la ora 03:30 cu prima sesiune de antrenamente, iar calificările vor avea loc sâmbătă la ora 07:00. Vom avea între timp și cursele sau calificările din Formula 2 și Formula 3, totul culminând cu cursa principală ce va avea loc Duminică dimineața de la ora 06:00 ora României.

Australian Grand Prix - ce știm despre acest circuit?

Începem prin a spune că în acest sezon este circuitul pe care se va desfășura a treia etapă, primele două fiind câștigate de Max Verstappen, pe locul doi ieșind coechipierul său, Sergio Perez. Practic, la cum a început sezonul, este posibil să vedem cum se dă o luptă între 18 piloți pentru al treilea loc de pe podium.

Marele Premiu al Australiei este un eveniment ce s-a desfășurat de 86 de ori din 1928 până în prezent, în 23 de locații diferite. Din 1996, acesta are loc pe Albert Park Circuit din Melbourne.

Cele mai multe victorii la piloți, câte 4 la număr, le dețin Lex Davidson și legendarul Michael Schumacher. La constructori conduce Ferrari, cu 13 reușite.

Nu este greu de ghicit nici cine a câștigat anul trecut acest Grand Prix. Olandezul Max Verstappen a triumfat, podiumul fiind completat de Lewis Hamilton de la Mercedes și de Fernando Alonso de la Aston Martin. Chiar dacă nu a prins podiumul, mexicanul Sergio Perez de la Redbull s-a remarcat datorită punctului pentru cel mai rapid tur.

Care este situația în actualul sezon?

În urmă cu două sezoane, la început, părea că Ferrari se va putea bate cu Redbull. Sezonul trecut, la început, Aston Martin a început în forță iar în a doua jumătate a sezonului McLaren a avut o evoluție spectaculoasă, însă niciuna dintre acestea 3 și nici chiar Mercedes AMG nu au putut să le facă față taurilor roșii.

În acest debut de sezon nimeni nu a arătat momentan că se poate bate cu campioana ultimelor sezoane, dar lupta este strânsă pentru locul 2. Ferrari a prins podiumul în cele două curse, o dată cu Carlos Sainz și o dată cu Charles Leclerc, iar destul de aproape în cursele de început s-au aflat McLaren, Mercedes AMG și chiar Aston Martin. Pare că între ele se va da lupta pentru locul 2 în clasmentul constructorilor, râmânând ca în a doua jumătate să se lupte Sauber, RacingBulls, Haas, Williams și Alpine.


Clasamentul general al piloților:

Clasamentul general la constructori:

Cote și pronosticuri pentru Grand Prix-ul Australiei din 2024

Majoritatea caselor de pariuri online legale din România oferă pronosticuri cel puțin pentru câștigătorul Marelui Premiu din Australia, dar și pentru sesiunea de calificări sau de antrenamente. Favorit pentru toate este, bineînțeles, olandezul Max Verstappen, pe care putem paria la următoarele cote:

Cum este de așteptat ca pilotul olandez să domine autoritar și această cursă, ne putem îndrepta atenția și către alte tipuri de pariuri. Spre exemplu, avem un duel australian pe circuit, între Daniel Ricciardo de la VISA RB și Oscar Piastri de la McLaren. Cum mașina echipei secunde a lui RedBull este net inferioară multora de pe grilă, Daniel are o cotă de 17.00 că va câștiga o cursă în acest sezon, iar pentru Grand Prix-ul de acasă are cotă 1.14 că va termina cursa și 3.25 că va prinde un loc în puncte. Oscar Piastri în schimb are o mașină net superioară, având o cotă de 2.00 că se va clasa în primele 6 și de 7.40 că va reuși chiar o clasare pe podium.

Putem și să facem abstracție de Verstappen și să ne imaginăm că se dă un premiu pentru locul 2? Răspunsul este: da. Pentru că avem opțiunea „câștigător fără Max Verstappen”:

Ca să nu îl ignorăm complet pe olandez, putem să avem de câștigat și de pe urma dominației lui, pentru că avem și opțiunea de a paria pe avansul câștigătorului, incluzându-l și pe Verstappen:

Pe scurt, găsim foarte multe opțiuni de pariere pentru Formula 1 în 2024. Totul este să avem inspirație și mai ales să pariem responsabil.

Pe ce alte sporturi cu motor mai putem paria?

Dacă dorim să pariem și pe alte sporturi cu motor pe lângă Formula 1, casele de pariuri ne oferă o gamă largă de opțiuni:

Moto GP

Atât pe pariuri antepost cât și pe fiecare cursă în parte, la Favbet putem paria pe campionatul mondial de MotoGP:


IndyCar

Echivalentul Formulei 1, dar în formatul și exclusiv pe circuitele nord-americane este Indycar, unde găsim foști sau chiar viitori piloți din Marle Circ, iar la Unibet putem paria pe câștigătorul campionatului mondial:


World Rally Championship

Pentru cei pasionați de automobilism, o opțiune bună atât pentru vizionare cât și pentru pariere este FIA WRC. Superbet ne pune la dispoziție aici cote și opțiuni interesante de pariere pentru câștigătorul campionatului:


Nascar

Nascar Cup Series Championship este o altă competiție favorită a iubitorilor de automobilism, iar Luck.com ne oferă o gamă largă de cote, inclusiv pentru câștigătorul din Noiembrie:


Formula E

O subdivizie a Formulei 1 dar cu mașini electrice unde, la fel, regăsim foști sau poate viitori piloți de Formula 1. Betano ne pune la dispoziție cote pentru câștigătorul campionatului mondial:


Ponturile oferite ca recomandare de specialiștii noștri sunt alese din oferta celor mai bune case de pariuri licențiate în România. Este indicat să analizezi aceste recomandări înainte de a lua singur decizia de a paria pe acestea. Încurajăm jocul responsabil și recomandăm să nu joci mai mult decât îți permiți să pierzi.