Djokovic vs Nadal la Roland Garros – de ce cred că Nole e favorit aici

Salutare, sunt Nic și sunt fan Nadal. Spun asta ca să lămurim lucrurile de la început și să am un alibi dacă îmi vor scăpa chestii subiective pe aici.

Rafa Nadal și Novak Djokovic se vor întâlni în sferturile de finală ale turneului de Grand Slam de la Roland Garros 2022. Meciul se va juca marti, 31 mai 2022, la ora 23.00.


Da, e doar sfert de finală și nu o finală, dar asta doar din vina lui Nadal, care e doar pe locul 5 ATP și sorții l-au dus în sfertul de tablou al lui Djokovic.

Am văzut că Rafa și Nole și cei din jurul lor se întrec în a-l declara pe celălalt favorit, de parcă statutul ăsta e blestemat. S-a a juns până la a-l desemna pe Carlos Alcaraz candidat principal la câștigarea trofeului, ceea ce nu e deloc utopic, atât timp cât unul dintre Rafa și Nole vor ceda în sferturile de finală.

Dincolo de vorbe în vânt și comentarii fără substanță, m-am gândit să îți dau câteva argumente tehnice, tactice, statistice și chiar psihologice în sprijinul afirmației din titlu. Atât cât mă pricep, firește.

Djokovic conduce în meciurile directe

Novak Djokovic are 35 de ani (împliniți în data de 22 mai) și este liderul clasamentului ATP, cu un record de 372 de săptămâni în fruntea acestui top al jucătorilor de tenis profesioniști. 

Rafa Nadal are aproape 36 de ani, se află pe locul al cincilea ATP și a câștigat de 13 ori trofeul de la Roland Garros.

Partida din sferturile de la Paris va fi cel de-al 59-lea meci dintre Djokovic și Nadal, iar sârbul conduce cu 30-28 în confruntările directe. Ultimul meci dintre cei doi s-a jucat chiar la Roland Garros, anul trecut, în semifinale, iar Djokovic s-a impus în patru seturi. 

Nole Djokovic a devenit al doilea jucător, după suedezul Soderling, care l-a învins pe Rafa la Roland Garros.

Rafa nu a câștigat vreun turneu pe zgură înainte de Roland Garros 2022

Câștigător la Australian Open, Nadal nu s-a impus în niciun turneu pe zgură înainte de Grand Slam-ul de la Paris. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat niciodată în cariera lui Nadal și este încă un semn că finalul carierei sale de “rege al zgurii” e foarte aproape.

 Rafa s-a accidentat în finala de la Indian Wells, iar apoi a participat la turneele pe zgură de la Madrid și Roma.

În meciul cu Denis Shapovalov de la Roma, Nadal a avut din nou dureri la piciorul stâng, cauzate de sindromul Muler- Weiss, o boală cronică degenerativă care i-a pus în pericol însăși participarea la Roland Garros.

Rafa Nadal are puține meciuri jucate pe zgură în acest an

  • Rafa Nadal a jucat doar nouă meciuri pe zgură în acest an, dintre care a câștigat șapte. (am pus la socoteală aici și partidele de la Roland Garros)
  • Pe de altă parte, Djokovic vine după victoria din turneul de 1000 de puncte de la Roma. El a jucat 18 meciuri în total pe zgură în acest sezon, din care a câștigat 15.

La o simplă vedere se vede că Nole are un număr dublu de meciuri jucate pe zgură în acest an față de Rafa. Ceea ce contează foarte mult, e mare lucru să ai meciuri “în picioare” pentru a fi pregătit cu adevărat să câștigi un Grand Slam.

Să zicem că meciul de de peste 4 ore jucat de Rafa cu Aliassime a contribuit din plin la testarea limitelor lui Rafa, dar în același timp recuperarea e mult mai grea după un meci atât de intens.

Djokovic îi e superior lui Nadal la serviciu

  • Sârbul nu a pierdut vreun set până acum la Roland Garros 2022. El și-a cedat de doar trei ori serviciul în cele patru meciuri jucate până acum.
  • Spaniolul s-a chinuit pe ghemurile de serviciu. El și-a cedat de nouă ori serviciul până acum, de patru ori doar în meciul cu Aliassime.

În plus, Rafa a pus în teren primul serviciu într-un procent de peste 65% (67%) doar în meciul cu Aliassime. Djokovic a reușit să joace cu primul serviciu într-un procent de minim 68% în cele patru meciuri, iar procentajul punctelor reușite cu primul serviciu e superior celui al lui Nadal. 

Djokovic a reușit un total de 31 de ași, față de cei doar șapte ai lui Nadal.

Se spune, în mod greșit cred eu, că lovitura de serviciu contează mai puțin pe zgură. 

Cert e că Djokovic servește mai puternic decât Nadal și reușește mai multe puncte direct din serviciu. Mai mult decât atât, Djokovic servește și foarte plasat cu serviciul al doilea și sigur va ținti cu obstinație către reverul lui Nadal.

 Într-adevăr, Nadal poate găsi unghiuri mai bune cu serviciul de stângaci în careul de avantaj, dar să vedem dacă va reuși asta cu “vulpoiul” Djokovic.

Nadal stă mult prea în spate la retur

Asta e o problemă veche și e legată strâns de ceea ce am scris mai sus. Nu o să îi dau eu lecții lui Nadal, desigur, o să vorbesc doar de fapte.

Nadal stă la retur, la peste cinci metri în spatele liniei de fund a terenului, așa a jucat mai mereu. Nadal nu face vreun pas în față nici pe serviciul al doilea al adversarului. Asta a intrat, se pare, în ADN-ul lui de jucător și foarte greu s-ar mai putea schimba la 36 de ani.

Problema este că forța lui, viteza sa de reacție și de deplasare au scăzut în timp. Retururile lui Rafa aterizează de multe ori în careul de serviciu al adversarului, unde sunt o pradă ușoară pentru acesta. Așa s-a întâmplat în meciul cu Aliassime, și cu atât mai mult se va întâmpla când adversarul se numește Djokovic.

Lui Nole îi place să ia inițiativa în puncte și îi va fi relativ ușor să facă asta, mai ales pe ghemurile de serviciu. Iar apoi va ghida loviturile de atac către reverul lui Nadal, care e lovitura mai slabă a acestuia.

Lovitura de forehand Nadal- Djokovic

Nadal se bazează mult pe lovitura de forehand, e lovitura sa principală de atac. Aș zice că e singura lovitură la care îi este superior lui Djokovic.

Problema va fi cum și dacă va putea Nadal să facă pasul înainte în teren pentru a plasa această lovitură. Pentru că este cert că Djokovic îl va împinge tot timpul în spate, atât la serviciu cât și la retur, tocmai pentru ca Nadal să nu își poată plasa lovitura de forehand din interiorul terenului.

Djokovic acoperă foarte bine terenul și Nadal va avea nevoie mereu de o lovitură în plus decât până acum pentru a încheia punctele.

Lovitura de rever Djokovic- Nadal

Cred că Djokovic va ținti cu încăpățânare către reverul lui Nadal, care este mai slabă vădit decât forehand-ul acestuia. Am văzut și în meciul cu Aliassime că Rafa a greșit destul de des cu reverul atunci când i-au venit trei-patru lovituri intense pe acea parte.

Djokovic va lovi acolo des și lung, fără doar și poate. Și va lovi și cu lovitura de dreapta în cross, dar și cu reverul în lung de linie, una dintre loviturile strălucitoare ale lui Novak.

Pregătirea fizică Djokovic- Nadal

După un meci atât de intens cu Aliassime, Nadal se va recupera cu greu. Și nu e doar asta: jocul lui Nadal e eminamente fizic dintotdeauna, iar trecerea timpului se vede nu doar în chelia proeminentă și în ridurile adânci, cât mai ales în uzura din articulații, tendoane, oase, pe care le are tot mai des. Cred că Djokovic e mult mai proaspăt din punct de vedere fizic decât Nadal.

Planul mental Nadal – Djokovic

Cei doi gladiatori ai tenisului sunt foarte puternici pe plan mental, au lucrat din greu la asta în bătălii epice de pe terenul de tenis. Sunt multe orgolii între Nadal și Djokovic, dincolo de respectul reciproc arătat în public. E acea luptă crâncenă pentru supremația în clasamentul numărului de Grand Slam-uri câștigate: Nadal are 21 acum, Djokovic are 20 și fiecare dintre ei vrea mai multe. 

Dincolo de asta, eu mă consolez cu ceea ce a spus Rafa după meciul cu Aliassime: "Ce vă pot garanta e că voi lupta până la capăt!"

Ei bine, acestea sunt argumentele mele în sprijinul afirmației din titlu. 

Nole și Rafa scriu istorie în tenis de mai bine de 15 ani și ceva îmi spune că acesta va fi ultimul lor meci direct.

Nu cred că anul acesta Rafa Nadal își va sărbători ziua de naștere (împlinește 36 de ani în data de 3 Iunie) la Roland Garros.

Dar dincolo de asta, indiferent de jucătorul nostru favorit, un meci dintre Rafa Nadal și Nole Djokovic cred că ar trebui urmărit de către toți fanii tenisului. Să ne bucurăm pur și simplu de tenis, de măreția jocului dintre doi titani ai tenisului. Asta încerc să fac și eu! Dar pe cine mint? Nu cred că voi putea face asta... :)

Partea minunată este că rivalitatea dintre Djokovic și Nadal, coroborată cu geniul lui Roger Federer, și el deținător de 20 de titluri de Grand Slam, a dus tenisul ultimilor 15 ani și mai bine la cel mai înalt nivel din istorie.  

Ăsta e câștigul cel mai mare al iubitorilor de tenis, cu asta rămânem noi, muritorii de rând.

Bucurați-vă de meciul dintre Rafa și Nole!