Cum sunt calculate cotele la pariuri?

Nu o data ne-am intrebat cum fac bookmakerii caselor de pariuri “sa stie tot ce misca” si sa ofere cote corecte chiar si pentru un meci dintr-un campionat anonim sau pentru divizii inferioare. Asta mai ales daca ne referim la alte sporturi decat fotbalul, acolo unde informatiile sunt foarte greu de gasit.

 Spre exemplu, pentru o partida de baschet, acolo unde trebuie sa castige o echipa, aceasta neputandu-se incheia la egalitate, bookmakerii au rolul de a anticipa nu atat rezultatul final, cat in special rezultatul pe care majoritatea pariorilor se gandeste sa mizeze.

Pentru asta bookmakerii trebuie sa se foloseasca de diferite statistici si informatii, afisand cotele in functie de acestea. Pentru a fi mai usor de calculat cotele, operatorii stabilesc un anumit procent pentru sansele gazdelor, respectiv ale oaspetilor la victorie.

 Indiferent de rezultate, casele de pariuri nu pierd bani

In general, operatorii tind sa ofere favoritilor clari o cota foarte mica, de multe ori mai mica decat ar fi in mod real, automat pentru outsideri stabilind cote ceva mai mari decat cele reale. In acest fel, vor fi pariori, mai multi sau mai putini, care vor fi tentati de cota mare a outsiderului si vor paria pe victoria lui.

De asemenea, se pot inregistra cazuri in care bookmakerii sa cunosca “din interior” o informatie foarte importanta, insa care nu e facuta publica, informatie care poate viza garnitura de start, starea gazonului etc. .

 

 In functie de aceasta informatie operatorii vor jongla cu respectivele cote astfel incat sa atraga cat mai multi pariori sa mizeze pe echipa care porneste cu handicap avand in vedere informatia detinuta.

Spre exemplu, daca o echipa de fotbal tehnica, vazuta favorita destul de clara, este nevoita sa joace pe un gazon pe care nu se poate practica fotbal la cel mai inalt nivel, iar informatia nu este facuta publica, bookmakerii vor incerca sa profite oferind o cota la victorie mai mica decat cea reala echipei tehnice, care porneste favorita.

Automat, cotele complementare referitoare la handicap, pauza/final, golurile formatiei respective etc. se vor micsora si ele, astfel multi dintre pariori, dorind sa obtina o cota mare, cautand o limita mai mare de handicap, spre exemplu.

 Pentru a avea sansa de a castiga la pariuri, cauta cotele valoroase

 Pentru castiguri constante din pariuri ar fi ideal ca, in functie de cote, sa calculezi probabilitatea matematica. Pentru cotele decimale, folosite de toate casele de pariuri online licentiate in Romania, probabilitatea se calculeaza astfel: 1/cota. Spre exemplu, daca un pariu are o cota de 1.7, atunci probabilitatea lui de castig este 1/1.7 = 0.588. Transformata in procente, probabilitatea este de 58.8%.

 Sigur, probabilitatea difera, mai mult sau mai putin, in functie de casa de pariuri. Astfel, unele vor oferi cote mai mari, iar altele cote mai mici, in functie de marja de eroare (profit) pe care o aleg. Daca o casa online opereaza cu o marja de eroare mare, cotele oferite sunt mai mici, in vreme ce una ce opereaza cu  o marja de eroare mica ofera cote mai mari. 

 Ideal ar fi ca marja de eroare sa fie mai mica de 5.5%. Pentru a afla care e marja de eroare aproximativa pentru fiecare casa de pariuri nu este nevoie decat sa accesezi site-ul Legalbet. In stanga oricarei pagini de pe site vei observa diferite clasamente in care sunt incluse toate casele de pariuri online licentiate, printre aceste clasamente numarandu-se si cel care analizeaza cotele.

 De fapt, nu este vorba chiar de un clasament, ci de impartirea caselor de pariuri in 3 categorii: ce dispun de cele mai bune cote (marja de eroare mai mica de 5.5%) de cote medii (marja de eroare intre 5.5% si 7%) si de cote modeste (marja de eroare mai mare de 7%).

Ba chiar aceasta casa de pariuri prezinta zilnic unul, doua sau chiar 3 meciuri cu marja 0% pentru rezultatele finale, lucru care inseamna ca vei nu vei inregistra pierderi in cazul in care doresti sa obtii acelasi castig pentru ambele/toate cele trei rezultate finale.

 Concluzii cote case pariuri

 Bookmakerii au rolul de a anticipa rezultatele pe care le va plasa majoritatea pariorilor

  • Casele de pariuri ofera cotele in asa fel incat sa nu piarda, indiferent de rezultat;
  • Operatorii incearca sa profite de o informatie esentiala, nedezvaluita public;
  • Nu te ghida intotdeauna pe cote inainte de a plasa un pariu;
  • O casa de pariuri care opereaza cu o marja de profit mai mica beneficiaza de cote mai mari.

 

Aici poti profita zilnic de marja acordata anumitor meciuri

 

Sursa foto Feat.: www.shutterstock.com