Ce speranţe avem în tenisul masculin din România?

      Daca intrebam iubitorii “sportului alb” despre tenisul masculin din Romania, cu siguranta mai toti vor incepe discutia cu Ilie Năstase (primul si singurul numar unu mondial pe care l-a dat tara noastra la simplu masculin), apoi vor continua cu Ion Ţiriac (al 19-lea in lume la simplu si al 8-lea in lume la dublu).

          Urmatoarea generatie cu rezultate notabile la nivel inalt a fost formata din Andrei Pavel (al 13-lea in lume la simplu) si Victor Hănescu (al 26-lea in lume la simplu), apoi a urmat arădeanul Marius Copil (al 56-lea in lume la simplu) si doi dintre cei mai talentati “dublisti” din lume – Florin Mergea & Horia Tecău (ne amintim cu placere de faptul ca cei doi au ajuns sa joace o finala olimpica (2016), cucerind medalia de argint dupa un meci-thriller cu Nadal/Lopez in finala!

          I-am mai putea mentiona aici si pe Mişu Stern (primul campion national din istoria tarii noastre), Gheorghe Viziru, Dinu Pescariu, Florin Segărceanu, Dumitru Hărădău, George Cosac, Adrian Voinea, Gabriel Trifu, Răzvan Sabău sau ceva mai recent, Victor Crivoi (al 75-lea la simplu) si Adrian Ungur (al 79-lea la simplu).

          De la finele anului 2019 n-am mai avut vreun tenismen in prima suta mondiala la simplu, iar de la retragerea din activitate si a “dublistului” Horia Tecau (in luna martie a acestui an a evoluat in ultimul meci oficial, in Cupa Davis) nici la dublu nu mai avem pe nimeni printre primii o suta de jucatori ai lumii!

Cine vine din urma in tenisul din Romania?

Nicholas David Ionel (20 de ani, al 227-lea in lume la simplu) a castigat titlul la Australian Open Juniors (dublu), a debutant in calificarile primului turneu de nivel ATP World Tour din cariera in anul 2020 (Anvers, hard indoor) si a obtinut prima victorie in fata unui adversar de prima suta mondiala (Roberto Carballes Baena, 91 ATP pe atunci) in acest an pe zgura de la Parma challenger!

Tot in sezonul regulat a debutat si-n echipa de Cupa Davis a Romaniei – victorie surprinzatoare la slovacul Norbert Gombos (6-7 7-5 6-4), urmata de infrangere dureroasa la Alex Molcan (1-6 1-6). 

Are in palmares noua titluri de nivel ITF Futures (sapte pe zgura, doua pe hard outdoor), iar la nivel ATP Challenger Tour a jucat o semifinala (2022, Sibiu challenger) si alte patru sferturi de finala (2021, Bucuresti challenger, zgura – 2022, Shymkent challenger, zgura – 2022, Matsuyama challenger, hard outdoor – 2022, Yokkaichi challenger, hard outdoor). S-a format la IMG Academy (scoala lui Nick Bollettieri) si este antrenat de Andrei Pavel la CS Dinamo!

Filip Cristian Jianu (21 de ani, al 319-lea in lume la simplu) a jucat sfert de finala la French Open Juniors (2019, zgura) si semifinala la Australian Open Juniors (2019, hard outdoor), s-a nascut la Bucuresti si a facut primii pasi in tenis fiind legitimat tot la CS Dinamo, acolo unde a fost antrenat de Daianne Samungi, iar de pregatirea fizica s-a ocupat de el chiar bine-cunoscutul Teo Cercel!

A debutat in echipa de Cupa Davis a Romaniei in anul 2019 – victorie la zimbabuezul Mehluli Sibanda (6-3 7-5), apoi a mai disputat un singur meci, in anul 2021 – infrangere la portughezul Joao Sousa (3-6 5-7).

Are in palmares cinci titluri de nivel ITF Futures (trei pe zgura, doua pe hard outdoor), iar la nivel ATP Challenger Tour s-a oprit de cinci ori in faza sferturilor de finala si de doua ori in semifinale (2022, Aguascalientes challenger, zgura – 2022, San Marino challenger, zgura). In continuare legitimat la CS Dinamo – Andrei Pavel antrenor!

 Cezar Creţu (21 de ani, al 404-lea in lume la simplu) este originar din Iasi, este un produs al “Tenis Club Victor Hănescu” fiind antrenat – in mod evident – tocmai de cel mentionat mai devreme!

A evoluat de doua ori la nivel de juniori impotriva danezului Holger Vitus Rune (al 11-lea tenismen al lumii in prezent), facand parte din aceeasi generatie, a pierdut in ambele randuri la limita, dar carierele celor doi au luat-o pe drumuri total diferite (din pacate).

 In 2015, pe cand avea doar paisprezece ani, era al 10-lea pe plan european la categoria lui de varsta, dar considera ca lipsa finantarii din partea statului roman l-a facut sa “bata pasul pe loc”.

In anul 2020 debuta pe tabloul principal al unui turneu de nivel ATP Challenger Tour – Iasi challenger – tot acolo obtinand si cel mai notabil rezultat al carierei: victorie la japonezul Hiroki Moriya (2-6 6-3 6-4), cel care la acel moment era al 242-lea tenismen al lumii la simplu! Are in palmares un singur titlu de nivel ITF Futures la simplu, cucerit in acest an.

Ei sunt jucătorii români care vin din urmă și sper că ascensiunea lor să scoată din umbră tenisul românesc masculin care se afla de prea mult timp în declin.