Calendarul sportiv al anului 2017

Chiar daca nu avem Campionat European/Mondial de fotbal sau Olimpiada de vara/iarna, in 2017 ne vor astepta multe competitii interesante, in multe dintre ele Romania fiind implicata, uneori chiar ca tara organizatoare.

Luna ianuarie a inceput cu raliul Dakar, care se desfasoara intre 2 si 14 ianuarie in Argentina, Bolivia si Paraguay. La aceasta editie ii avem pe Emanuel Gyenes, clasat momentan destul de sus, dar si pe Marcel Butuza. Pe 11 ianuarie va debuta o noua editie a Campionatului Mondial de handbal masculin, Romania ratand ''la mustata'' avansarea in play-off si, poate de acolo in competitia propriu-zisa. Turneul din Franta se va incheia pe 29 ianuarie. Cel mai important eveniment fotbalistic al lunii este Cupa Africii, gazduit de Gabon intre 14 ianuarie si 5 februarie. Pe 16 ianuarie incepe primul Grand Slam al anului in tenis. Este vorba de Australian Open. Intre 28 ianuarie si 8 februarie va avea loc in Kazahstan Universiada de iarna, competitie la care Romania va trimite cativa sportivi. Sa punctam si faptul ca in 27, 28 si 29 ianuarie vor avea loc doua etape de Cupa Mondiala la Rasnov, in cadrul competitiei feminine de sarituri cu schiurile.


(Sursa foto: europafm)
 
Luna februarie va debuta cu un Campionat Mondial de sanie in sala, gazduit in Romania. Sincer, este pentru prima oara cand auzim de asa ceva. In fine, acesta va avea loc intre 2 si 5 februarie. Pe 4 februarie va incepe o noua editie a Turneului celor 6 Natiuni la rugby, una care se va incheia pe 4 martie. O zi mai tarziu, pe 5 februarie, va avea loc Super Bowl, meciul sezonului in fotbalul american. Intre 6 si 19 februarie se va desfasura in Austria Campionatul Mondial de schi alpin, iar intre 8 si 19 februarie cel de biatlon. Intre 11 februarie si 18 martie vor avea loc Campionatele Europene de rugby, acolo unde este angrenata si Romania. Pe 19 februarie este programat NBA All-Star Game, iar intre 22 februarie si 5 martie va avea loc in Finlanda Campionatul Mondial de ski nordic.

(Sursa foto: expatbloke)
 
Intre 3 si 5 martie vom avea Campionatele Europene de Atletism in sala din Serbia, iar pe 12 martie va debuta un nou sezon de Indycar, competitie foarte populara in SUA. Intre 18 si 26 martie va avea loc in China Campionatul Mondial de curling feminin, iar pe 26 martie se va da startul unui nou sezon de Formula 1, dar si de Moto GP.

    (Sursa foto: autosport)
 
Calendarul sportiv al anului 2017 va programa intre 1 si 9 aprilie o noua editie a Campionatului Mondial de curling masculin. Tot intre 1 si 9 aprilie se vor desfasura si Campionatele Europene de Haltere. Pe 2 aprilie va incepe o noua editie de MLB (Major League Baseball), pentru ca intre 3 si 9 aprilie Romania sa fie gazda Diviziei a II-a a Campionatului Mondial de hochei pe gheata. Pe 9 aprilie se va incheia sezonul de NHL, iar pe 12 aprilie cel de NBA. Intre 15 aprilie si 1 mai va avea loc Campionatul Mondial de snooker de la Sheffield, iar intre 19 si 23 aprilie Romania va fi gazda Campionatului European de gimnastica (artistica). Intre 27 aprilie si 7 mai va avea loc in Bahamas Cupa Mondiala de volei pe plaja.


(Sursa foto: bettinganorak)
 
Campionatul Mondial de hochei pe gheata din Franta si Germania isi va avea startul pe 5 mai, incheindu-se pe 21 mai, iar intre 16 si 21 mai este programat Campionatul European de wrestling din Serbia. In weekendul 19-21 mai se va desfasura Final Fourul Euroligii, pentru ca intre 20 mai si 11 iunie sa aiba loc Campionatul Mondial de fotbal U-20 din Coreea de Sud. Finala Europa League este programata pe 24 mai, la Stockholm. Intre 28 mai si 11 iunie se va desfasura Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam la tenis, in vreme ce Mondialul de tenis de masa din Germania va debuta pe 29 mai si se va incheia pe 5 iunie.

      (Sursa foto: justpushstart)
 
Calendarul sportiv al anului 2017 programeaza pe 1 iunie in Tara Galilor finala Ligii Campioanelor la fotbal. In ceea ce priveste ultimul act al Ligii Campionilor, acesta va avea loc doua zile mai tarziu, tot in Tara Galilor. Campionatele Europene de Scrima se vor desfasura intre 12 si 17 iunie in Georgia, iar intre 16 si 27 iunie Cehia va gazdui Campionatul European de baschet feminin (EuroBasket). Timp de doua saptamani, incepand cu data de 16 iunie, Polonia va fi gazda Campionatului European de fotbal Under-21. Celebra cursa de 24 ore de la Le Mans se va desfasura intre 16 si 17 iunie, pentru ca intre 17 iunie si 2 iulie sa aiba loc in Rusia Cupa Confederatiilor.

                    (Sursa foto: uefa)
 
In prima zi a lunii iulie va debuta Tour de France, aceasta intinzandu-se de-a lungul a trei saptamani. De pe 3 pe 16 iulie va fi in plina desfasurare al treilea Grand Slam al anului in tenis: cel de la Wimbledon. Pe 9 iulie va incepe Gold Cup, competitie rezervata nationalelor din America Centrala si de Nord, incheindu-se pe 30 iulie. Intre 14 si 23 iulie va avea loc in Portugalia o noua editie a Campionatelor Mondiale de tineret la tenis de masa, acolo de unde speram ca Romania sa se intoarca din nou cu medalii. Pe 14 iulie vor incepe, de asemenea, Campionatele Mondiale acvatice, aici incuzandu-se natatia, polo pe apa, inot sincron si scufundari. De pe 16 iulie pana pe 6 august va avea loc in Olanda Campionatul European de fotbal feminin, pentru ca intre 19 si 26 iulie sa se desfasoare in Germania Campionatele Mondiale de scrima. De pe 27 pe 30 iulie Romania va gazdui Campionatul European de juniori si Under-23 la canoe sprint. In fine, intre 28 iulie si 6 august va avea loc Campionatul Mondial de volei pe plaja din Austria.


(Sursa foto: bonjourparis)
 
Pe 4 august se va da startul la Londra Campionatelor Mondiale de atletism, acolo unde il vom vedea pentru ultima data concurand pe Usain Bolt. Competitia va dura pana in 13 august. Pe 8 august va avea loc Supercupa UEFA intre castigatoarea Champions League si castigatoarea Europa League. Intre 19 si 30 august se va tine la Taipei Universiada de vara. Intre 28 august si 11 septembrie va avea loc US Open, ultimul turneu de Grand Slam in tenis, pentru ca de pe 29 august pana pe 3 septembrie sa se desfasoare in Italia Campionatul Mondial de gimnastica ritmica. Luna august se va incheia cu EuroBasketul masculin, una dintre tarile gazda fiind Romania. Competitia va incepe pe 30 august si se va incheia pe 17 septembrie.


(Sursa foto: jamaicaobserver)
 
In calendarul sportiv al anului 2017 sezonul de NFL va incepe la data de 7 septembrie, iar de pe 27 septembrie pana pe 9 octombrie vor avea loc in Canada Campionatele Mondiale de gimnastica artistica. Restul competitiilor nu prezinta un inters prea mare, astfel ca vom trece la competitiile sportive din luna octombrie. De pe 6 pe 28 octombrie vom putea vedea Campionatul Mondial de fotbal masculin Under-17, gazduit de India. Intre 17 si 25 octombrie se vor desfasura Campionatele Mondiale de Haltere din Malaezia, pentru ca pe 24 octombrie sa inceapa un nou sezon de MLB. Intre 26 octombrie si 2 decembrie se va desfasura Campionatul Mondial de rugby, unul la care Romania nu va fi prezenta.


(Sursa foto: wikipedia)
 
Calendarul sportiv al anului 2017 nu este prea bogat in ultimele doua luni si asta fiindca nu s-au stabilit datele de disputare ale anumitor competitii. Intre 7 si 11 noiembrie se va desfasura prima editie a Next Generation ATP Finals, acolo unde se vor alinia cei mai buni jucatori de tenis ce au maxim 21 ani. Pe 12 noiembrie va incepe ATP World Tour Finals, competitie la care participa cei mai buni 8 jucatori ai anului din clasamentul de simplu, respectiv de dublu. De pe 17 noiembrie timp de o saptamana va avea loc in Elvetia Campionatul European de curling. Pe 26 noiembrie se va desfasura Campionatul Mondial de tenis de masa rezervat juniorilor. In acest an Adina Diaconu si Andreea Dragoman au scris istorie, fiind prima pereche non-asiatica din scurta istorie de 14 ani a competitiei care sa se impuna.

(Sursa foto: travel2riga)
 
Cel mai important eveniment al lunii decembrie este, fara indoiala, Campionatul Mondial de handbal feminin, unde speram ca va fi prezenta si Romania. Competitia va incepe pe 1 decembrie si va dura pana pe 17 decembrie. O competitie importanta este si Campionatul Mondial al Cluburilor, care va avea loc de pe 6 pana pe 16 decembrie.

                           (Sursa foto: handball-planet)

Evident, calendarul sportiv al anului 2017 numara multe alte evenimente, pe care nu le-am considerat insa importante.  Speram ca si anul acesta sa fie la fel de bun pentru Romania ca anul 2016 in voleiul feminin si handbalul feminin, dar si la alte sporturi de echipa si individuale.
 
Sursa imagine feat.: clipartkid