Australian Open 2024 – primul turneu de Grand Slam al anului

Cum ne apropiem cu paşi repezi de primul turneu de Grand Slam al anului, voi încerca să expun în câteva cuvinte istoria acestui prestigios turneu din Antipozi şi care sunt principalii favoriţi/favorite la actuala ediţie a Australian Open-ului.

 SCURTĂ INTRODUCERE – Australian Open 2024

Perioadă de desfăşurare: 14/01/2024 – 28/01/2024
Loc de desfăşurare: Melbourne Park (Australia)
Premii în bani: 59,1 milioane de dolari americani (premiile oferite la acest Grand Slam aproape că s-au dublat în ultimul deceniu, iar creşterea în raport cu premiile oferite la ediţia de anul trecut este de aproximativ treisprezece la sută)
Campion en-titre simplu masculin: Novak Djokovic (Serbia)
Campioană en-titre simplu feminin: Aryna Sabalenka (Belarus)
Campioni en-titre dublu masculin: Rinky Hijikata/Jason Kubler
Campioane en-titre dublu feminin: Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova
 Campioni en-titre la dublu-mixt: Luisa Stefani/Rafael Matos

● Distribuirea punctelor:
- 2000 de puncte (campionul)
- 1200 puncte (finalistul), 1300 puncte (finalista)
- 720 puncte (semifinaliştii), 780 puncte (semifinalistele)
- 360 puncte (sfert-finaliştii), 430 puncte (sfert-finalistele)
- 180 puncte (optim-finaliştii), 240 puncte (optim-finalistele)
- 90 puncte (turul trei masculin), 130 puncte (turul trei feminin)
- 45 puncte (turul doi masculin), 70 puncte (turul doi feminin)
 - 10 puncte (primul tur atât la masculin, cât si la feminin)

De ce este numit Australian Open turneul „Happy Slam” 

Cel care a inventat acest termen de „Happy Slam” pentru Australian Open a fost nimeni altul decât marele campion elveţian Roger Federer (campion de şase ori de-a lungul carierei pe tărâm australian).

         Australian Open este numit „Happy Slam” pentru că ofera conditii excelente de trai si de joc pentru jucatori, cei care apreciaza foarte mult acest turneu plin de soare. 

Marea majoritate a jucătorilor vin din vacanţa lunii decembrie „proaspeţi” din punct de vedere fizic (fără încărcătura fizică şi psihică care se adună de regulă pe parcursul unui sezon), abia aşteptând să-şi reia activitatea.

Rafael Nadal a declarat deja că nu va putea fi prezent la Australian Open, deoarece pe parcursul turneului ATP de la Brisbane a suferit o microruptură musculară şi nu se simte pregătit să facă faţă sistemului de tip trei din cinci seturi. Vor fi prezenti însa Novak Djokovic, cel care a castigat de zece ori avest turneu, Sinner, Alcaraz , Medvedev, Rublev, Alex Zverev sau Alex De Minaur, noul număr 10 mondial. 

Australian Open 2024 – cine va reprezenta România?

Irina Maria Bara (#181 WTA), Miriam Bianca Bulgaru (#191 WTA) şi Cristina Mitu (#218 WTA) şi-au aflat deja adversarele din faza calificărilor.

Irina Bara vs. Yuliya Hatouka (Belarus)
Miriam Bulgaru vs. Ye-Xin Ma (China)
 Andreea Mitu vs. Talia Gibson (Australia)

Sorana Mihaela Cîrstea (#26 WTA), Ana Bogdan (#66 WTA) şi Jaqueline Adina Cristian (#87 WTA) sunt româncele deja calificate pe tabloul principal.

Simona Halep  lipseşte pentru al doilea an consecutiv de la Australian Open şi este în aşteptarea unei decizii de la TAS (fiind suspendată pentru dopaj), Irina Camelia Begu a declarat „forfait” din cauza unei accidentări, în timp ce Elena Gabriela Ruse a hotărât că nu doreşte să joace calificări la acest Grand Slam.

La băieti n-avem pe nimeni în calificari, iar pe tabloul principal nici atât. 

Jucătoare favorite la Australian Open 2024 şi cotele la pariuri

Iga Swiatek (#1 WTA, Polonia) a demonstrat pe finalul sezonului anterior că merită să ocupe fotoliul de lider mondial şi este (pe bună dreptate) considerată principala favorită la Australian Open (chiar dacă nu l-a mai câştigat în trecut).

3.70 este cota pe care o primeşte poloneza de la Betano
 3,40 este cota pe care o primeşte leşa de la Unibet

Aryna Sabalenka (#2 WTA, Belarus) şi Elena Rybakina (#4 WTA, Kazakhstan) sunt finalistele en-titre şi imediat următoarele favorite la câştigarea mult râvnitului trofeu din Antipozi, cele două fiind de valori relativ apropiate.

5.00 la Betano şi 6.00 la Favbet sunt cotele Arynei Sabalenka
 7,00 la Betano şi 5,75 la Unibet sunt cotele Elenei Rybakina

Cori Coco Gauff (#3 WTA) e campioana en-titre a ultimului Grand Slam al anului precedent (US Open) şi nu putea lipsi de pe lista favoritelor #AusOpen.

10,00 la Betano şi 8,00 la Unibet sunt cotele lui Cori Coco Gauff

  Jucători favoriţi la Australian Open 2024 şi cotele la pariuri

 Novak Djokovic (#1 ATP, Serbia) a dominat cu autoritate sezonul anterior şi chiar dacă va împlini treizeci şi şapte de ani, vârsta nu-şi spune cuvântul în cazul campionului en-titre de la Australian Open, French Open şi US Open.

2,20 la Betano şi 2.00 la MozzartBet sunt cotele lui Novak Djokovic

Carlos Alcaraz Garfia (#2 ATP, Spania) este singurul care a reuşit să-i „fure” un titlu de Grand Slam anul trecut liderului mondial, învingându-l pe acesta după o finală epică de cinci seturi pe iarba Grand Slam-ului de la Wimbledon.

4,00 la Betano şi 4.00 la MrBit sunt cotele lui Carlos Alcaraz

Jannik Sinner (#4 ATP, Italia) a terminat precedentul sezon cum nu se putea mai bine, având ocazia să dispute atât finala „Turneului Campionilor” (pe care a pierdut-o), cât şi finala „Davis Cup” cu Italia (pe care a câştigat-o categoric).

7,00 la Betano şi 6.50 la 888 Sport sunt cotele lui Jannik Sinner

Daniil Medvedev (#3 ATP, Rusia) are un titlu de Grand Slam în palmares (US Open-ul) şi alte două finale pierdute aici la Australian Open (2021, 2022), astfel că rămâne unul dintre cei care pot emite pretenţii (din nou) la trofeu.

9.50 la Betano şi 9.00 la Unibet sunt cotele lui Daniil Medvedev

  Concluzii – Australian Open 2024

         Australian Open a demonstrat pe parcursul ultimelor ediţii că poate fi un Grand Slam al surprizelor.

Cele mai recente exemple ni-i arată (la masculin) pe americanul Ben Shelton în faza sferturilor de finală, americanul Tommy Paul sau rusul Karen Khachanov în semifinale – respectiv (la feminin) pe poloneza Magda Linette în penultimul act al competiţiei (cel mai notabil rezultat al carierei la treizeci şi unu de ani) sau pe veterana Victoria Azarenka revenind în semifinalele turneului major din Antipozi la aproape treizeci şi cinci de ani!

         De asemenea ultimele două ediţii de la dublu-masculin au fost câştigate de două cupluri totalmente experimentale formate exclusiv din australieni: Kokkinakis/Kyrgios (2022), respectiv Hijikata/Kubler (2023).

         Cu alte cuvinte, vă recomand să fiţi prudenţi când vine vorba de a paria pe favoriţi la Grand Slam-ul de la Australian Open, pentru simplul fapt că este abia începutul noului sezon şi diferenţele de valoare nu vor fi la fel de accentuate ca-n vară de exemplu (în plin sezon); un tenismen mai bine clasat şi mai valoros „pe hârtie” poate pierde în faţa unui „outsider” mai slab clasat, dar care poate că s-a pregătit mult mai bine în această vacanţă dintre sezoane!

 Stai aproape!  Legalbet.ro şi experţii săi vă vor fi alături pe tot parcursul competiţiei de la Australian Open şi vă vor pune la dispoziţie propuneri zilnice de ponturi şi bilete interesante, pe care vă recomandăm să le jucaţi responsabil doar la casele de pariuri online licenţiate în România!