Porunca a treia a pariorului - gaseste managementul banilor ideal pentru tine

Salutare, prieteni!

Dupa prima "porunca" a pariorului, in care va invitam sa faceti tot ceea ce puteti pentru a nu dona bani fara lupta caselor de pariuri, a urmat cea de-a doua "porunca", ce viza construirea strategiei de pariere proprii .

In continuarea periplului nostru printre principiile ce ar trebui sa ghideze activitatea unui bun parior, vom vorbi aici despre managementul banilor.

Va voi spune din start parerea mea: sunt convins ca si la acest capitol, la fel ca si in cazul strategiilor de pariere, dincolo de orice teorie, cel mai indicat este sa va gasiti un mod propriu de gestionare a sumelor de bani destinate pariurilor.

1. Ce inseamna managementul banilor la pariuri sportive

Am mai spus ca nu imi plac definitiile complicate, asa ca o sa incerc ceva simplu si aici..

As spune ca managementul banilor inseamna modul cel mai potrivit in care fiecare dintre pariori isi gestioneaza sumele de bani destinate pariurilor astfel incat acei bani sa nu fie aruncati in vant.

Chiar pot spune cu siguranta ca, datorita unui management bun al banilor putem avea sau nu  profit la pariuri sportive.

Nu este nici foarte complicata, dar nu e nici simpla treaba asta cu managementul banilor

Trebuie privita foarte serios, pentru ca se refera la bani, iar acesta este, vrand-nevrand, un aspect foarte important al vietii fiecaruia dintre noi.

Managementul banilor tine foarte mult de educatie, de disciplina fiecaruia dintre noi de a mentine o minima ordine in pariurile pe care le jucam, de a nu arunca sumele pe care le alocam pariurilor fara noima, pe bilete interminabile sau pe meciuri despre care nu stim nimic, dar pe care “le furam” de la altii.

Managementul banilor este unul dintre  cele mai importante elemente ale activitatii parioristice, poate cel mai important. Acest aspect merge mana in mana cu strategia de pariere, sunt strans interconectate.

O strategie minunata de pariere nu se poate pune in aplicare fara o buna chivernisire a banilor, dar si reciproca e valabila: un management “ca la carte” al banilor este inutil daca strategia de pariere e paguboasa.

E nevoie de un echilibru aici, iar acesta se obtine in timp, dupa incercari repetate.

Nu e popular ce scriu aici, stiu, dar acesta e adevarul, e nevoie de multa rabdare pana sa ajungeti la o simbioza perfecta intre strategie si managementul banilor.

Ca un principiu general, marii "guru" ai pariurilor spun ca  ca nu e indicat sa pariezi pe un bilet mai mult de 10% din banii alocati pariurilor in unitatea de timp aleasa (de obicei, o luna calendaristica).

Eu as zice ca mizele ar trebui sa fie chiar mai mici, in jur de 5-7% pe bilet, din suma totala destinata pariurilor.

O sa revin la acest aspect, atunci cand voi vorbi despre propriul management al banilor.


2. Cum sa ai un management bun al banilor

2.1.“Banca”

 In primul si cel mai important rand, este necesar sa stabilesti foarte clar si foarte responsabil  ce suma de bani iti poti permite sa aloci, lunar, pariurilor . Vorbim aici despre asa-zisa “banca”, sau “bankroll” termeni bine cunoscuti in jargonul pariorilor.

Este vital ca aceasta “banca” sa nu va depaseasca posibilitatile, sa fie suma de bani “pe care va permiteti sa o pierdeti lunar” fara a afecta sanatatea fizica, materiala si mentala a voastra si a familiilor voastre.

Se vorbeste cel mai adesea ca un procent de 10% din castigul lunar al pariorului sa fie alocat pentru acest bankroll dedicat pariurilor sportive.

De unde vine acest procent, de ce tocmai 10%?

Marii specialisti in gestionarea  finantelor personale spun ca un asemenea procent din venitul lunar al fiecaruia dintre noi ar trebui sa revina lunar micilor bucurii, distractiilor.

Acest procent de 10% ar trebui, din punctul meu de vedere, sa fie o valoare maxima dedicata pariurilor.

Daca pornim de la ideea ca pariurile sportive sunt o pasiune, ca jucam in primul rand din placere, acesta placere nu trebuie sa se transforme in durere, nu ar fi indicat sa  va afecteze nicicum viata si nici pe cea a celor apropiati.

Doar daca am stabilit clar, fara echivoc, acest lucru putem trece mai departe cu discutia despre  managementul banilor.

2.2. Cum stabilim mizele

 Asadar, am stabilit “banca”. E necesar apoi sa invatam cum sa gestionam aceasta “banca”, cum stabilim ce mize jucam pe fiecare bilet.

Sa vedem ce alternative avem :

a. Miza fixa  - “flat stake”

Cred ca aceasta este o metoda buna de a tine mizele sub control, pentru ca ideea principala la acest tip de management este sa alocam aceeasi suma pentru fiecare pariu jucat.

Iar pariurile alese au cote ce alterneaza intr-un interval bine stabilit si destul de restrans, sa spunem 1.70 -2.20, in cazul meu.

Pentru a obtine profit din pariurile cu miza fixa, procentajul de reusita trebuie sa fie insa de minim 60%.

Adica, direct fie spus,  trebuie sa fii un parior cel putin bun pentru a avea succes cu pariurile cu miza fixa.

E indicat sa jucati pariuri single aici, dar eu am combinat si cate doua meciuri de cote mai mici atunci cand am incercat “flat stake”.

Ei bine, da, jucam miza fixa, dar ce procent din banca sa il reprezinte aceasta miza fixa?

Fiind vorba despre o metoda de anduranta, ce se bazeaza pe rabdare si pe multe pariuri jucate in unitatea de timp aleasa, as zice ca acest procent ar trebui sa fie cuprins intre 1% si 5% din suma lunara alocata, in functie de numarul de pariuri pe care va planificati sa il plasati in respectiva luna.

b. Miza proportionala cu increderea in pariu


 Acest lucru inseamna sa stabilim miza in functie de increderea subiectiva pe care o avem in acel pariu. 

Va rog ca in acest caz sa nu stabiliti prea multe “trepte” de incredere. Jucati numai  ceea ce considerati ca sunt pariuri “cu valoare”, pe care le-ati studiat pana la disecare si in care aveti mare incredere. 

Nu pariuri de incredere "1 din 10" sau "2 din 10", daca avem asa de mica incredere in ele, nu are rost sa le jucam.  

Nu trebuie sa bifati pariul zilnic doar de dragul de a juca un bilet in ziua respectiva, incercati sa nu jucati nimic daca in acea zi nu aveti “materie prima “ pentru a paria.

Da, aveti rabdare si asumati-va faptul ca trebuie  sa asteptati cu rabdare meciurile din campionatele pe care le cunoasteti, pe care le studiati, pe care le urmariti.

Chiar daca pentru asta este necesar sa luati pauze de pariere de cateva zile sau chiar de cateva saptamani. Stiu ca e greu, dar trebuie sa faceti asta.  

Nu mai jucati doar "ca sa jucati ceva zilnic",  meciuri din Indonezia divizia secunda sau mai stiu eu ce nebunie despre care nu aveti niciun fel de informatii. 

Revenind la mizele direct proportionale cu increderea, incercati sa va construiti doua sau cel mult  trei trepte de incredere, nu va duceti la 10 sau cate erau pe  scala traditionala de acum multi ani.

Faceti asta pentru a nu dilua foarte mult importanta acestui aspect , pentru ca isi pierde total din importanta si eficienta  o categorisire a increderii pe foarte multe niveluri.

O sa exemplific un pic aici:

  • Daca la un meci Liverpool vs Manchester, optiunii 1 draw no bet, de cota 1.75,  ii acorzi incredere maxima, mizezi 50 de lei pe ea, sa zicem ca aceasta e miza maxima pe care ai stabilit ca o joci pe pariurile tale;
  • Sa spunem ca un nivel imediat inferior de incredere il poti acorda optiunii “sub 2,5 goluri”, ce are cota si 1.70 si  mizezi 45 de lei aici.
  • La final, sa zicem ca cel de-al treilea nivel de incredere, corespunzator unei mize de 40 de lei este acordat optiunii “peste 9,5 suturi pe poarta” , ce are o cota de 2.10.

Este doar un exemplu, mizele corespunzatoare increderii pot varia si in alt mod, nu doar din cinci in cinci lei, asa cum am prezentat aici. Iar cotele alese sunt in intervalul de valori ( 1.7-2.2) din care imi stabilesc eu optiunile de pariere.

Aceste trepte de incredere sunt subiective, izvorasc din experienta si flerul tau, nu au legatura neaparat cu acele cote afisate de casele de pariuri.

De aceea spuneam ca un management bun al banilor este cel pe catre il construiesti tu insuti, dupa zeci si sute de incercari.


3. Cum gestionam pierderile si castigurile

Stiti desigur ca la pariuri pot interveni serii mai lungi de bilete castigatoare, dar si unele mult prea lungi (fir-ar sa fie!) de bilete pierdute.

Pentru a gestiona mai bine pierderile, dar si castigurile, e indicat sa va stabiliti limite proprii de pierdere si castig pe care sa le acceptati si sa le respectati.

Exempli gratia: 

Sa spunem ca la o banca zilnica de 50 de lei iti stabilesti o marja de pierdere sau castig de 50%.

Acest lucru presupune ca daca ai ajuns la un castig de 25 de lei sau la o pierdere de 25 de lei te opresti pur si simplu din activitatea de pariere, limita stabilita pentru acea zi a fost atinsa.

Este doar un exemplu, valabil in primul rand pentru cei ce pariaza live. 

Pentru cei ce pariaza clasic, e bine ca aceste limite sa se stabileasca la nivel saptamanal, astfel incat banca alocata unei luni calendaristice sa fie tinuta mereu sub control, sa nu fie pierduta din vedere si sa nu se epuizeze subit in cateva zile.

Banca si limitele admise de pierdere sau castig  sunt stabilite de fiecare dintre voi.

Tot de disciplina si de autocontrol tine si respectarea acestor reguli autoimpuse.

Tot aici ajungem si vom bate moneda cat de mult ne suportati pe faptul ca reusita la pariuri tine de disciplina si rabdare.

Regula principala de care trebuie sa tineti seama este sa nu suplimentati, sub niciun pretext, banca lunara dedicata pariurilor pe care ati stabilit-o initial, cu sume de bani care, odata pierdute, sa va afecteze confortul  vietii de zi cu zi.

4. Strategiile de pariere si managementul banilor

Despre strategiile de pariere am vorbit, pe larg, aici

Vreau doar sa scot in evidenta legatura indisolubila dintre strategii si managementul banilor. Cele doua merg, intr-adevar, “mana in mana”, daca se poate spune asa.

Strategiile de pariere sunt unelte foarte bune pentru un management bun al banilor, e foarte bine sa le folositi daca se potrivesc stilului vostru de pariere si gradului de risc pe care il tolerati.

Strategiile modeleaza managementul banilor, ne ajuta, ne impun chiar, prin regulile lor clare,  sa fim  mai disciplinati, mai atenti, mai responsabili cand vine vorba de banii nostri.

 De asemenea, e mare lucru ca putem vedea la fiecare pas al strategiei, care este nivelul castigului sau pierderii, ne putem evolua rata de success si putem, permanent, avand aceste informatii, sa le aducem inovatii.

Si inca ceva , ce tine si de strategie si de managementul banilor.

Faceti minimul de efort pentru a tine evidenta pariurilor jucate.

 In orice forma vreti voi: clasic, batraneste, cu creionul si hartia, intr-un Excel sau in cine stie ce aplicatie sofisticata.

Acest lucru vă va ajuta sa va pastrati planul initial, sa nu depasiti banca, vă va spune ceea ce nu a mers bine, cand sa va opriti, sa reevaluati lucrurile si sa porniti la drum cu o strategie imbunatatita.


5. Mici ponturi pentru un management bun al banilor

  • Pariati cit mai simplu posibil (pariuri single, de preferat) si pe sume constante;
  •  Atunci cand ati obtinut un castig mentineti aceeasi miza, la fel ca si in situatia in care pierdeti ( asta in cazul in care nu jucati strategii ce presupun ele insele cresterea progresiva a mizei);
  •  Ramaneti lucizi atunci cand castigati si nu schimbati strategia; Retrageti totdeauna o parte a profitului realizat, nu jucati din nou, imediat, toata suma castigata. Altfel, veti fi tentat sa pariati din nou tot ce ati castigat. Ba chiar și ceva în plus;
  • Ramaneti cu capul pe umeri mai ales atunci cand ati pierdut si nu incercati sa jucati “ la recuperare” imediat, cand sunteti inca marcati de pierderea suferita. Luati o pauza in acel moment;
  • Alegeti sa jucati, de exemplu, cate 10 lei pe cate un eveniment simplu (single) din cele trei pe care le-ati analizat si pe care le considerati cu un potential bun, nu le jucati pe toate trei pe un bilet combinat cu miza totalade 30 de lei . Va protejati astfel “banca”, desi eventualul profit poate fi mai mic. Nu uitati ca am stabilit ca obiectivul  este obtinerea profitului pe termen lung. Sper ca nu doar eu.

O sa exemplificam si aici :

Sa spunem ca am analizat meciurile de Champions League si am ales urmatoarele optiuni:

  1. Manchester City vs Tottenham sub 3,5 goluri , cota 1.67;
  2. Juventus vs Ajax , peste 2,5 goluri , cota 1.80;
  3. Barcelona vs Manchester United , peste 2,5 goluri, cota 1.50.

Daca alegem sa jucam un pariu combinat alcatuit din toate cele trei meciuri, cota totala este 4.51, iar pentru o miza de 30 de lei, castigul total ar fi de 135 de lei (profit de 105 lei).

Sigur ca profitul e bun, orice profit e bun, dar oricare meci pierdut dintre cele trei inseamna ca pierdem tota suma, 30 de lei.

Sa vedem ce se intampla daca jucam optiunile single, cu cate 10 lei pe fiecare :

  • Doar daca pierdem toate meciurile, pierdem 30 de lei, toata banca alocata;
  • Daca ne “iese” doar un meci, pierderea va fi de maxim 25 de lei, nu va fi de 30 de lei ca in cazul pariului multiplu;
  • Daca ies doua optiuni, avem profit, de minim 11.7 lei;
  • Daca ies toate trei, profitul va fi de aproape 20 de lei. E adevarat, vad ca strambati din nas, e, poate, un proft mic. 

E insa un profit, obtinut cu doua optiuni castigatoare din trei, pe care cu biletul combinat nu l-am fi obtinut. Asta e important, obtinerea profitului pe termen lung, nu o sa obosesc sa va repet asta.


6.  Managementul personal al  banilor

Cred ca am mai spus asta , la mine e relativ simplu acum cu managementul banilor, sau a devenit simplu in ultimii sase-sapte ani.  E adevarat ca au fost indelungi cautari, iar declicul s-a produs in momentul in care am convenit cu mine insumi ca nu ma voi imbogati din pariuri sportive.

Dar am stabilit totodata ca pot sa folosesc pariurile pentru a obtine un profit, ca o rasplata binemeritata a faptului ca am agonisit in timp niste cunostinte legate de sporturile pe care pariez si ca mi-am si putut construi strategia potrivita.  

Eu imi aloc, de fiecare data, o suma lunara de 10% din veniturile realizate pe luna trecuta. Nu o impart in parti egale, pentru ca nu pot avea chiar aceeasi incredere in toate pariurile pe care le joc. Iar miza este de regula, proportionala cu increderea pe care o am in evenimentele jucate.

In principiu insa, mizele nu variaza prea mult una fata de alta.

De obicei, joc pariuri single, sau cel mult doua meciuri pe bilet, ce au cote totale cuprinse intre minim 1.70 si maxim 2.20. Batraneste, asta e, dar e important sa maximizez cat pot sansele de castig, asta e principiul meu de capatai...

Pariind in principal pe tenis, casele de pariuri la care gasesc handicapuri asiatice si totaluri asiatice ajustabile sunt Betano, Unibet si Superbet.

In ultima vreme, m-a atras oferta de tenis de la Maxbet o voi incerca pe timpul turneului de Grand Slam de la Roland Garros. 

Placerea mea vinovata prin care ma abat de la aceste reguli sunt cele doua bilete bonus dublu pe care le joc lunar la casa de pariuri Fortuna.  Sa nu ma intrebati pe ce mize : fireste ca pe unele foarte mici, ca mai toata lumea!

In lunile “pe plus”, tot ceea ce inseamna profit se duce catre economii si investitii, nu mai intra nicidecum in sumele alocati parierii.

In lunile fara profit, marchez pierderea si astept luna urmatoare, fara a mai adauga nicidecum suplimente la banca initiala lunara.

In cazul foarte nefericit in care “banca” lunara este consumata in intregime, ma opresc in acea luna, pur si simplu.

7. Corolar managementul banilor

Sa rezumam cateva principii referitoare la managementul banilor:

  • Construieste-ti in timp, cu rabdare, propriul management al banilor, cel care ti se potriveste;
  • Nu aloca pariurilor mai mult de 10% din venitul tau lunar;
  •  Nu “plusa” sume de bani peste ceea ce ai stabili initial ca “banca”;
  •  In cazul castigurilor, retrage o parte din bani, nu ii lasa pe toti in cont, imbatat de succesul efemer. Vor urma , inevitabil perioade mai neinspirate iar banii din cont se vor evapora pe nesimtite.
  •  Daca ai pierdut suma de bani (“banca”) alocata lunii respective, pur si simplu opreste jocul, nu mai paria  in acea luna, nu mai aloca alti bani pariurilor! Ia o pauza, racoreste-te, analizeaza ce ai gresit si fa ajustari in strategia ta de pariere sau la capitolul “managementul banilor”.

Repet, doar prin incercari repetate si reglaje repetate ajungi sa gasesti un management al banilor ideal pentru tine.

Va suntem permanent aproape pentru solutionarea problemelor intampinate in relatia cu casele de pariuri, dar pe site-ul nostru  gasiti si unelte extrem de utile pentru activitatea voastra parioristica. 

Folositi-le cu incredere!